Eiendom blir ofte sett på som en trygg investering i Norge, men det er absolutt ikke alle som kan sprette champagnen når boligen blir solgt. Faktisk viser tall fra Prognosesenteret at antallet som solgte med tap i fjor, var nesten dobbelt så høyt som antallet som oppnådde høy avkastning.
Tap er her definert som differansen mellom kjøps- og salgspris i tinglyste boligsalg, hensyntatt meglerkostnader og eventuell dokumentavgift. Høy avkastning innebærer i denne sammenheng ti prosent eller mer pr. år i perioden boligen var eid.
Optimistisk: Sjeføkonom Nejra Macic tror tapsandelen i boligmarkedet vil synke gjennom 2025 og 2026, mens andelen med høy avkastning vil øke. Prognosesenteret
I 2024 var det syv prosent av de tinglyste boligsalgene som endte med høy avkastning, den laveste andelen siden 2010, ned 2,6 prosentpoeng fra året før. Andelen boligsalg som endte med tap, var mer enn dobbelt så høy som andelen med høy avkastning – og utgjorde 14,7 prosent i fjor. Det var en økning på 3,3 prosentpoeng år over år, men den lå fortsatt relativt lavt historisk sett.
De typiske årsakene til at enkelte boligsalg gir høy avkastning, mens andre ender med tap, er timingen.Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret
– De typiske årsakene til at enkelte boligsalg gir høy avkastning, mens andre ender med tap, er timingen. De som har kjøpt rett før en sterk prisvekstperiode og solgt rett etterpå, har selvfølgelig endt med høy årlig avkastning. Spesielt hvis de har fanget opp kortere og intense prisvekstperioder, for eksempel som i Oslo gjennom 2016, sier sjeføkonom Nejra Macic.
Tap vs. gevinst: Andelen tinglyste boligsalg nasjonalt som endte med tap i fjor, var mer enn dobbelt så høy som andelen salg med høy avkastning (definert som minst ti prosent årlig så lenge boligen var eid). Likevel er tapsandelen fortsatt relativt lav sett i et historisk perspektiv. Kilde: Prognosesenteret
Viktigste faktoren for å unngå tap
De fleste som taper på boligene sine, taper riktignok lite. Andelen som har tapt mye, definert som minst fem prosent årlig negativ avkastning i perioden boligen var eid, var på kun 2,8 prosent.
Statistikken viser at det er svært store geografiske variasjoner. Tapsandelen er klart høyest i Finnmark, Innlandet og Troms fylke, som alle bikker 20 prosent (se tabell lengre ned i saken.) Til sammenligning var tilsvarende andel i Oslo-markedet 7,8 prosent, hvilket er best på det norske fastlandet.
Andel salg som endte med tap/høy avkastning i 2024
Eietid |
Tapsandel |
Høy avkastning* |
Kort: 0-3 år |
41,0 % |
13,3 % |
Medium: 3-6 år |
11,6 % |
5,7 % |
Lang: 6 år + |
4,9 % |
3,5 % |
*Høy avkastning er definert som minst ti prosent årlig avkastning mens boligen var eid
Kilde: Prognosesenteret
– De som ender med tap, har til felles at de har kjøpt før et prisfall eller en periode med nullvekst i prisene og deretter solgt før en ny, sterkere prisvekstperiode har kommet i gang. Transaksjonskostnadene har i disse periodene dratt ned den årlige avkastningen ytterligere, sier Macic.
Det er spesielt én felle man bør unngå hvis målet er å holde seg unna røde tall: De fleste som selger med tap, har eid boligene i kort tid. Tapsandelen blant de som har eid i mindre enn tre år er på hele 41 prosent. Her er det naturlig å tenke seg at omkostningene spiller en mer betydelig rolle relativt til prisveksten.