Boligprisene: Lavere vekst enn ventet

Bruktboligmarkedet går så det suser, selv om prisene utvikler seg moderat og Oslo-markedet skuffer.

Publisert 6. mai | Oppdatert 12. mai
Article lead
+ mer
lead
PRISFALL I OSLO: Her fra Majorstuen. Foto: Iván Kverme
PRISFALL I OSLO: Her fra Majorstuen. Foto: Iván Kverme

Boligprisveksten fortsetter å flate ut i april. Etter å ha falt ned til «bare» 0,4 i mars, blir veksten ytterligere halvert i april med en vekst på 0,2 prosent. Sesongjustert er det en nedgang på 0,2 prosent, viser tall fra Eiendom Norge tirsdag. Hittil i år har boligprisene steget med 6,7 prosent.

LA FREM TALL: Eiendom Norge og adm. direktør Henning Lauridsen. Foto: Iván Kverme

Ved utgangen av april kostet gjennomsnittsboligen 4,87 millioner kroner. 

– Den moderate boligprisutviklingen fra mars fortsatte i april og det er særlig svakt i Oslo og Drammen, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I Oslo falt bruktboligprisene med 0,8 prosent i april, tilsvarende en sesongjustert nedgang på 0,6 prosent.

I Rogaland er utviklingen derimot sterk, med hele 11,1 prosent prisvekst på boliger i Stavanger hittil i år. 

HØYT VÅRSLIPP: Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Eivind Yggeseth

– Det store vårslippet av boliger og vedvarende høye renter modererer prisutviklingen, sier Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. 

Geving mener markedet er blitt mer selektivt og det tar tid å selge dyre boliger.

– Små boliger i pressområdene går raskere og er oftere gjenstand for boligkupping. Tilgangen på små byleiligheter er likevel bedre enn normalt flere steder, spesielt i Oslo, hvor både selskaper og privatpersoner selger seg ned i leiemarkedet, sier Geving.

Venter 0,2 prosent i mai

Ifølge makroøkonom Karine Alsvik Nelson hos Handelsbanken var tallene var lavere enn ventet.

– LAVERE ENN VENTET: Både Handelsbanken og Norges Bank hadde forventet en sterkere boligprisvekst i april, ifølge Karine Alsvik Nelson. Foto: Are Haram

– Tallene kom inn lavere enn både vi og Norges Bank forventet. Etter en sterk prisvekst gjennom vintermånedene, så vi en tydelig oppbremsing i mars, sier hun.

På forhånd hadde Norges Bank og DNB Markets forventet en prisvekst på 0,6 prosent, mens Handelsbanken forventet en vekst på 0,3 prosent. 

Nelson mener oppbremsingen henger sammen med at markedet har justert forventningene til når det første rentekuttet fra Norges Bank kommer. Etter å ha oppdatert boligprismodellen sin forventer nå Handelsbanken en nominell oppgang på 0,2 prosent i mai – i tråd med det normale sesongmønsteret.

– Vi forventer derfor at de sesongjusterte prisene holder seg stabile gjennom måneden, sier hun. 

Videre peker hun på høy lønnsvekst og lavere inflasjon kan bidra til å holde prisveksten oppe til tross for færre ventede rentekutt fremover. 

– Selv om færre rentekutt trekker i retning av lavere boligprisvekst fremover, er det fortsatt sterke fundamentale drivere i markedet, sier Nelson. 

Rekordmange boligsalg

Totalt ble det solgt 9.908 boliger i april, som er 0,3 prosent færre enn samme måned i fjor. Likevel er det hittil i år solgt 18,6 prosent flere boliger enn på samme tidspunkt i fjor. 

– Selv om prisutviklingen er moderat de fleste steder er kraften i bruktboligomsetningen på et nivå vi ikke har sett tidligere, sier Lauridsen.

– Antallet solgte boliger og antallet lagt ut så langt i år er svært høyt. Per april er salget også godt over 2021 som var det forrige rekordåret i bruktboligmarkedet, legger han til. 

Det tok i snitt 47 dager å selge en bolig i april, ned fra 50 dager i mars.

Bergen hadde kortest salgstid med 16 dager, mens Fredrikstad/Sarpsborg og Ålesund hadde lengst med 72.

– Til tross det store utbudet går det oppsiktsvekkende fort å selge en bolig i Norge nå. Dette tyder på at den underliggende etterspørselen i boligmarkedet er stor og stabil, sier Lauridsen.

Store regionale forskjeller

Porsgrunn/Skien hadde sterkest prisutvikling i april med en sesongjustert vekst på 1 prosent. Asker/Bærum hadde svakest utvikling med en nedgang på 1 prosent. Hittil i år har Stavanger hatt den sterkeste veksten, mens Romerike har hatt den svakeste med en prisvekst på 4,4 prosent.

– Det er også i april store forskjeller i boligprisutviklingen, og som i mars var det særlig svakt i Oslo og Akershus. Det sterke markedet i Stavanger og Rogaland fortsetter, mens veksten i Bergen avtar ytterligere, sier Lauridsen.

Advarer mot flere kostnadskrav

Lauridsen har kommer også med innspill til regjeringen som nylig har bedt bransjen om innspill for økt boligbygging etter at nyboligsalget de siste årene nesten er blitt halvert.

– Staten og boligminister Kjersti Stenseng må kutte i krav og regler og ta ansvar for at regjeringen samordner seg, sier han. 

– Vi ser gang på gang at sektor-interesser tvinger igjennom at nyboligkjøperne skal ta regningen for disse kravene. Seneste eksempler er tilfluktsrom, elektriske anleggsmaskiner og fotballbaner. Slik må det bli slutt på, legger han til. 

Lauridsen mener at kostnadsdrivende krav til boligbyggingen må reduseres, og hevder at bransjen er blitt presset med krav til boligbygging både fra kommuner, stat og sektor-interesser, som kun har vært mulig å finansiere gjennom sterk prisvekst og lave renter.