<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Plukker opp billig nordisk næringseiendom

Forvalter Jonas Andersson liker aksjer med eksponering mot nordisk kontor-, lager- og industrieiendom, men unngår mange boligselskaper og overbelånte aktører.

Publisert 10:50 2. feb. 2024
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
SVÆRT LAV TILBUDSVEKST: Carnegie-forvalter Jonas Andersson venter en mangel på gode lokaler og boliger i Norden, ettersom det knapt er blitt bygget noe på flere år. Foto: Bloomberg

Stockholm-baserte Jonas Andersson forvalter Carnegie Fastighetsfond Norden. Fondet investerer hovedsakelig i rendyrkede eiendomsselskaper med ferdigstilte eiendommer, men kan også eie aksjer i entreprenører og boligbyggere.

– Hvilke eiendomsaksjer mener du har mest oppside i 2024?

– Selskaper med eksponering mot kontor-, lager- og industrieiendom samt eiendommer med relativt høy avkastning, svarer Andersson.

– Selvsagt må verdsettelsen også være attraktiv eller i det minste rimelig.

Gitt disse kriteriene liker forvalteren blant andre Castellum, Balder, Wihlborgs, Entra og Nyfosa.

– Den seneste månedens kursfall gir gode kjøpsmuligheter, tilføyer han.

– Blant de mindre, mer illikvide aktørene ville jeg trekke frem Nivika, Logistea og Annehem, som alle er attraktivt priset i forhold til lignende selskaper.

 

Forsiktig med boligeiere

– Hvilke ville du eventuelt unngå?

– Jeg er fremdeles forsiktig med selskaper som eier boliger med lav avkastning, som for eksempel Heba, svarer Andersson.

– Jeg synes også Wallenstam, som har relativt høy boligeksponering, virker litt dyr.

Forvalteren unngår dessuten selskaper med finansielle problemer, men påpeker at de fleste nordiske eiendomsselskapene har kommet seg helskinnet gjennom en vanskelig periode.

– Synkende renter har satt dem i en mye bedre situasjon, men noen få selskaper sliter fortsatt, som følge av for høy belåning, tilføyer han.

– For øyeblikket ser jeg for mye risiko til å investere i aksjer som SBB, Studentbostäder, Fastator og Oscar Properties.

Jeg er fremdeles forsiktig med selskaper som eier boliger med lav avkastning
Jonas Andersson, Carnegie Fonder
SELEKTIV I EIENDOMSSEKTOREN: Forvalter Jonas Andersson i Carnegie Fonder. Foto: Carnegie Fonder

Mangel på gode lokaler

Hvilke «sorte svaner» kan komme til å skape store børsbevegelser i år, enten på opp- eller nedsiden?

– Konsensus er at sentralbankene nå begynner suksessivt å senke styringsrentene, basert på at inflasjonen har kommet ned, sier Andersson.

– Dette er ikke direkte en «sort svane», men dersom rentekuttene uteblir, så er det klart negativt for eiendomssektoren.

En russisk tilbaketrekning fra Ukraina ville derimot påvirke børsen positivt, ifølge forvalteren.

– Mer eiendomsspesifikt så er det en viss risiko for at mønsteret fra USA, med mye mer arbeid hjemmefra, sprer seg også til oss i Europa, fortsetter han.

– Dette ville kunne skape mer ledighet i kontorbygningene, men selv venter jeg tvert imot en mangel på gode lokaler og boliger, ettersom det knapt er blitt bygget noe på flere år.

Anbefalinger

Castellum

Balder

Wihlborgs Fastigheter

Entra

Nyfosa

Nivika

Carnegie Fastighetsfond Norden eier aksjer i alle disse selskapene.