<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal hydrogen løse britenes energiutfordring?

Det britiske parlamentets vitenskaps- og teknologikomité har konkludert med at britisk økonomi kan avkarboniseres innen 2050 om regjeringen tar riktige beslutninger om hydrogen.

    Publisert 20. des. 2022 kl. 11.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 237 ord
    HYDROGEN: Kan bidra til store endringer i Storbritannia, om myndighetene tar riktige valg, ifølge en ny rapport. Dreamstime

    Hydrogen kan bidra til at den britiske økonomien kan dekarboniseres. Jobben med å få ut bensin og diesel som drivstoff, og hydrogen som energikilde byr på en rekke utfordringer. Likevel skal det være mulig med rette valg, skriver parlamentets vitenskaps- og teknologikomité i en rapport. Det melder Anadolu Agency.

    Komiteen skal i sin rapport fremhevet at det er behov for klare forpliktelser fra myndighetenes side. Hydrogen har sin plass i overgangen til ren energi og vil bidra til målet om nullutslipp innen 2050

    «For å oppfylle 2050-målet, må regjeringen ta beslutninger som fullintegrerer hydrogen i Storbritannias overordnede avkarboniseringsstrategi», står det i rapporten.

    Videre kan man lese: «Hvis for eksempel hydrogen skulle erstatte bensin og diesel i personbiler og tunge lastebiler, ville det være behov for et omfattende og nytt nettverk av hydrogenbensinstasjoner over hele Storbritannia».

    Mangler ren elektrisk kraft

    Rapporten «The Role of Hydrogen in Achieving Net Zero» løfter frem at den raske utvidelsen av fornybar energi gir viktige muligheter for masseproduksjon av grønt hydrogen i fremtiden.

    Men fremtiden må, av åpenbare årsaker vente litt. 

    Rapporten tar full høyde for at akkurat nå, er det elektrisitet som gjelder. Storbritannia har et stort udekket behov for fornybar elektrisitet og etterspørselen øker i både næring og privat sektor.

    Bare 16 % av Storbritannias energi kommer fra elektrisitet, og omtrent halvparten av dette er fornybar energi. Over 90% av energisystemet på øyriket må endres" om målet med nullutslipp skal nås.