Det er ikke tilfellet for Finansavisens kommentator Karl Johan Molnes og hans kritikk av Otovo som «ulønnsom grønnvasking» 19. desember. Først fakta: I 2022 ble det installert 300 gigawatt solenergi globalt, og tallet vil stige ytterligere i 2023. Solenergi er den raskest voksende kategorien av fornybarinvesteringer globalt, i et år der investeringer i fornybar energi har forbigått olje og gass. Solceller på hustak utgjorde 28 prosent av installert kapasitet i 2021, og er den raskeste voksende kategorien innen solenergi.
Så til Molnes’ poenger. Det første er at solenergi kun er lønnsomt i stor skala. Det stemmer ikke, fordi solceller i store og små anlegg opererer henholdsvis i engrosmarkedet og detaljmarkedet. En kilowattime fra hustaket ditt er verdt mye mer enn fra en solpark, fordi strømmen kommer inn der den skal forbrukes, bak strømmåleren. Derfor sparer man ikke bare spotprisen på strøm, men også nettleie, moms og avgifter. Dette veier opp for at det koster mindre å montere mange paneler i en park enn på på et hustak.
Det andre er Molnes’ likhetstegn mellom Sunruns virksomhet i USA og Otovos i Europa, basert på Muddy Waters’ rapport. Denne har tre hovedinnvendinger, hvor ingen er relevante for Otovo:
I motsetning til vanlige amerikanske solenergikontrakter, er Otovos portefølje fullt inflasjonsbeskyttet
Det tredje Molnes påstår er at Sunrun, som følge av endringer i måten nettleien fordeles på i California, opplever en svekkelse av lønnsomheten fra fem års nedbetalingstid til 15 år. Hva det skal ha med Otovo å gjøre, er vanskelig å skjønne. Kanskje tenker han at om solceller ikke er mer lønnsomt i California, vil lønnsomhet være vrient i Europa. Otovo har halvparten så høy byggekostnad som amerikanerne, og tåler dermed vesentlig lavere strømpriser på break even.
Den siste feilaktige påstanden angår finansiering av leasingporteføljer. Ja, finansiering er dyrere nå enn det har vært det siste tiåret. Men Otovos portefølje tåler langt høyere kapitalkostnad enn det som er rimelig å forvente i markedene. I motsetning til vanlige amerikanske solenergikontrakter, er Otovos portefølje fullt inflasjonsbeskyttet. I et scenario med høy inflasjon og rente stiger både kontantstrømmen og kostnaden. I Fearnleys analyse fra forrige uke forutsettes svært konservativt 7 prosent kapitalkostnad for alle fremtidige kjøpere av Otovos porteføljer. Vi tror det er for forsiktig. Men selv det forsvarer en aksjekurs på 28 kroner i analysen.
Man må nesten rette spørsmålet tilbake til skeptikerne: Hvis solenergi på hustak er så forbanna dumt, hvordan har det seg at det ifølge McKinsey installeres 25 gigawatt med solenergi på tak i Europa i år, og at tallet forventes å nesten doble seg til 43 gigawatt i 2026?
Andreas Thorsheim
Grunnlegger og adm. direktør i Otovo