<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britene med milliardsatsing på atom- og hydrogenkraft

For å sikre energiproduksjon i Storbritannia skal lande satse 102 millioner pund på utviklingen av atom- og hydrogenkraftteknologi.

Publisert 2. jan. 2023 kl. 15.09
Oppdatert 2. jan. 2023 klokken 16.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
Bilde fra konstruksjonen av Hinkley Point C, et atomkraftverk som bygges i Somerset i England. Foto: EDF

Russlands invasjon av Ukraina og den påløpende energikrisen som har oppstått, har ført til at energisikkerhet blitt et viktig fokus i mange europeiske land. For å drive fremveksten av energiproduksjon i Storbritannia og redusere landets avhengighet på russisk energi, har landets regjering besluttet å satse 102 millioner pund, tilsvarende 1,2 milliarder kroner, på utviklingen av atom- og hydrogenkraftteknologi.

77 millioner pund, 913 millioner kroner, av disse pengene er øremerket atomkraft. 13 millioner pund er allerede tildelt atomkraftselskapet Westinghouse, som har et urankonverteringsprosjekt i Preston. De resterende pengene i stipendet kan nå søkes om, kunngjorde det britiske næringslivsdepartementet mandag

Pengene skal støtte forskningsprosjekter innen utviklingen av nye høytemperatur gassreaktorer (HTGR), som regjeringen håper vil være operasjonelle innen 2030. Nyhetene kom kort tid etter at den britiske regjeringen for første gang på mer enn 30 år investerte i et atomkraftprosjekt, det omdiskuterte Sizewell C-kraftverket . Prosjektet fikk godkjenning i juli i år, og fikk ytterligere støtte fra den britiske staten da det kjøpte en andel på 700 millioner pund i prosjektet (8,3 milliarder kroner). 

I tillegg satses 25 millioner pund mot utviklingen av ny hydrogenteknologi.