<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gazprom: Russisk gasseksport nær halvert i 2022

Russland eksporterte 45,5 prosent mindre gass til land utenfor tidligere Sovjetunionen i 2022 sammenlignet med året før, opplyser Gazprom.

  Publisert 2. jan. 2023 kl. 18.01
  Oppdatert 2. jan. 2023 klokken 18.17
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 256 ord
  HALVERT: Gazproms gasseksport har falt voldsomt etter invasjonen av Ukraina. Foto: Bloomberg

  Ifølge den russiske gassgiganten ble det eksportert 100,9 milliarder kubikkmeter gass til land utenfor Samveldet av uavhengige stater (SUS) i 2022. I 2021 lå volumet på 185,1 milliarder kubikkmeter.

  SUS er en internasjonal mellomstatlig organisasjon som består av ni av de 15 statene som tidligere utgjorde Sovjetunionen.

  Alt i alt har gassproduksjonen falt med 20 prosent til 412 milliarder kubikkmeter i løpet av fjoråret, opplyser selskapet mandag.

  Tidligere var Europa Gazproms største eksportmarked, men her har eksporten falt dramatisk som følge av invasjonen av Ukraina.

  Mer til Kina

  Gazproms toppsjef Aleksej Miller sier imidlertid at gasseksporten til Kina har økt i løpet av året. Han sier ikke noe om mengden gass som har gått til Kina.

  – Fra 1. januar er vi på et grunnleggende nytt nivå i gassleveranser til Kina, sier han.

  I desember innviet president Vladimir Putin et gassfelt øst i Sibir som innebærer at Russland kan øke eksporten til Kina.

  Russland har ikke rørledninger som gjør det mulig å transportere gass fra feltene i Vest-Sibir og Arktis til Kina.

  Nye rørledninger i øst

  Men for rundt ti år siden begynte Russland å bygge ut nye gassfelt og en ny rørledning for å kunne forsyne Kina med gass. Den første gassrørledningen ble tatt i bruk i 2019, og nå planlegger Russland å bygge enda en.

  På en konferanse i forrige uke erkjente Miller at Gazprom har hatt et «svært, svært vanskelig år» som følge av det han omtalte som en total endring i energimarkedene i kjølvannet av krigen i Ukraina.

  Gazprom står for 11 prosent av verdens produksjonen av naturgass og kontrollerer de største gassreservene i verden.