<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Merker presset – kutter prisene

Treg oljeetterspørsel tvinger Saudi-Arabia til å kutte prisene mot asiatiske og europeiske kunder.

    Publisert 5. jan. 2023 kl. 15.59
    Oppdatert 5. jan. 2023 klokken 16.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 274 ord
    KUTTER PRISENE: Saudi-Arabia og energiminister Prins Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

    Frontkontrakten for Brent-oljen har falt fra nesten 125 dollar i juni til under 80 dollar pr. fat nå, etter et fall på ytterligere 7,5 prosent denne uken. 

    Nå tar Saudi-Arabia konsekvensen, og statskontrollerte Saudi Aramco har kuttet prisene på alle kvaliteter av råolje som skal leveres til Asia i februar, melder Bloomberg

    Prisen for flaggskip-kvaliteten Arab Light senkes til 1,80 dollar pr. fat over den regionale referanseprisen, og dermed sitt laveste siden november 2021.

    Kraftige priskutt

    Februar-prisen er ned fra 3,30 dollar over referansen i januar. I september i fjor ble Arab Light-olje priset til 9,80 dollar pr. fat over referanseprisen.

    Aramco har også kuttet prisen for leveranser til nordvest-Europa og middelhavsregionen, mens kostnadene for amerikanske kunder holdes uendret. 

    Saudi-Arabia selger omkring 60 prosent av sin råoljeeksport til Asia på lange kontrakter, og går gjennom prisingen månedlig. Kina, Japan, Sør-Korea og India er de største kjøperne. Saudi-Arabias bevegelser i markedet pleier ifølge nyhetsbyrået å bli tett fulgt av andre produsenter i Persiabukta, som Irak og Kuwait.

    Resesjonsfrykt

    Oljeprisfallet skjer etter at høye renter og en sterk dollar har svekket energiforbruket blant bedrifter i USA, Europa og Kina, og IMF-sjef Kristalina Georgieva satte tidligere denne uken en støkk i markedene med sine uttalelser om at hun forventer resesjon for en tredjedel av verdensøkonomien i år.

    Samtidig er antallet coronasmittetilfeller hos verdens største oljeimportør Kina på kraftig opptur.

    Mange oljetradere forventer ifølge Bloomberg dog at oljeprisene tar seg opp igjen utover i andre kvartal hvis den kinesiske coronabølgen legger seg og russiske leveranser potensielt faller som følge av sanksjonene. 

    Torsdag ettermiddag står Brent-oljen i 78,07 dollar pr. fat, og er da svakt opp så langt i dagens handel.