Mandag presenterte Oljedirektoratet året på norsk sokkel i 2022.
Med krigen i Ukraina og energikrisen som bakteppe, ble aktiviteten på norsk sokkel påvirket i 2022. Etter bortfallet av tilbudet av gass fra Russland i det europeiske markedet har viktigheten av norsk gasseksport økt, skriver Oljedirektoratet.
I løpet av 2022 ble Norge den største enkeltleverandøren av gass til Europa. Det ble produsert ni milliarder flere standard kubikkmeter (Sm3) gass i fjor enn i 2021. Totalt ble det produsert 122 milliarder Sm3 gass. Dermed utgjør gass nå mer enn halvparten av produksjonen på norsk sokkel. Gassproduksjonen forventes å ligge om lag på 2022-nivået de neste fire-fem årene.
Noen av årsakene til dette er at myndighetene gav tillatelser til å øke produksjonen fra flere felt, det var høy stabilitet på driften og at Snøhvit kom i produksjon igjen etter å ha vært stengt ned.
«Sjelden er det blitt investert så mye for framtiden. Det bidrar til at Norge fortsatt kan være en pålitelig leverandør av energi til Europa», sier oljedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet i en pressemelding.
Tre hovedårsaker
I 2022 ble det produsert om lag 230 millioner Sm3 oljeekvivalenter – tilsvarende rundt 4 millioner fat per dag. Det er tre hovedårsaker til det høye produksjonsnivået, skriver Oljedirektoratet.
Den første er det høye antallet produserende felt på sokkelen. Ved utgangen av 2022 var det 93 felt. I tillegg kom Johan Sverdrup andre byggetrinn i drift i Nordsjøen. Nova har startet produksjon og Njord har startet opp igjen etter ombygging. Det planlegges at flere nye felt vil starte produksjon i løpet av de kommende årene.
Til slutt fremhever direktoratet at de eldre feltene nå produserer lengre og mer enn tidligere antatt.
Nye utbyggingsplaner
I 2022 ble det er tatt en rekke beslutninger om nye utbygginger som kan bidra til å opprettholde produksjonen. Totalt mottok myndighetene planer for 13 nye utbygginger, i tillegg til flere planer for prosjekter som skal øke utvinningen nær eksisterende felt, eller gi forlenget levetid. Det er også tatt beslutninger om store investeringer på eksisterende felt.
Ifølge tall fra rettighetshaverne innebærer dette totale investeringer på om lag 300 milliarder kroner som vil gi en samlet nåverdi på 200 milliarder kroner, og de gir en samlet reservetilvekst på 252 millioner Sm3 oljeekvivalenter, hvorav halvparten er gass, skriver Oljedirektoratet.
Det største nye prosjektet er Yggdrasil (tidligere Noaka) i Nordsjøen, der skal det investeres 115 milliarder kroner. Denne utbyggingen etablerer ny infrastruktur på sokkelen.
Leting
I 2022 ble 32 letebrønner avsluttet. Av disse var 28 undersøkelsesbrønner (brønn som bores for å undersøke om det finnes petroleum i en mulig forekomst, red. anm). Noen av funnene var mindre enn forventet, noe som resulterte i en lavere ressurstilvekst enn de tre foregående årene.
Oljedirektoratet antar at det er store uoppdagede gassressurser i Barentshavet. Manglende infrastruktur til å eksportere gass har gjort at industrien i mindre grad har lett etter gass i dette området. Flere slike gassfunn kan gjøre det lønnsomt med utbygging samt investering i infrastruktur som løser transportutfordringen.
I januar 2022 ble det tildelt 53 nye utvinningstillatelser i Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2021, og det var fortsatt stor interesse for TFO 2022 som hadde søknadsfrist i september, skriver Oljedirektoratet.