<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kraftkrisen er over om 2-3 år

Mer europeisk samarbeid må til, men kraftkrisen kan være over om 2-3 år, mener statsminister Jonas Gahr Støre. Samtidig utelukker han ikke «norgespris» på strøm.

Publisert 11. jan. 2023 kl. 11.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
FIKK SV-UTFORDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

– Norge er avhengig av forholdene i andre land. Vi må søke samarbeid med dem. Men over tid skal vi ha lavere og konkurransedyktige priser på strøm, sa Støre i Stortingets spørretime onsdag.

Der var strømpriser og kraftkrise det altoverskyggende temaet. 

Rødts Sofie Marhaug ville vite hvorfor regjeringen, etter halvannet år med strømpriskrise, ikke gjør noe med prismekanismene. Regjeringen trenerer arbeidet, hevder hun.

– Akkurat nå står vi i en krise, svarte Støre, som viser til krigen i Ukraina og bortfall av russisk gass.

– Jeg tror at vi kommer ut av den krisen om et par-tre år, når Europa kommer i gang med fornybar-produksjonen sin, og vi kommer videre med bedre samarbeid og mer utveksling, og mer kraft, mer nett og mer enøk.

– Men det å lukke Norge inne og tro at siden det koster 12 øre å produsere strøm, så det er det prisen bør ligge på, det er ikke veien å gå. Det kommer til å skape rasjoneringsbehov, mener statsministeren.

Utelukker ikke «norgespris»

Samtidig uttaler Støre at regjeringen skal vurdere forslag om et toprissystem på strøm, hvor utenlandskablene får egne priser.

– Jeg har ennå ikke sett et overbevisende argument for at det er veien å gå, sier statsministeren.

Men han lover samtidig å vurdere et slikt tiltak seriøst:

– Det har kommet som innspill, så vi skal ha en gjennomgang og vurdere det.

Både Senterpartiet og SV har tatt til orde for et system hvor man har én pris på strøm for innenlands bruk og én for eksportstrøm gjennom utenlandskablene.

– Det med å ha egne prisområder rundt kablene har jeg sett. Jeg vil ikke åpne for eller lukke døren for det nå. Men det reiser en lang rekke problemstillinger i forhold til vårt ansvar for å ha utveksling med andre land og hva det vil gjøre med prisfastsettelsen og forsyningssikkerheten. Men vi skal se på det grundig, sier Støre.

Han ble onsdag utfordret av SV-leder Audun Lysbakken på energipolitikk. Lysbakken pekte på det han mener er grunnleggende feil med dagens system.

– Selvfølgelig er det krigen og Putins energiimperialisme som er årsaken til de løpske gassprisene i Europa. Men det kan jo også hende at denne situasjonen har avdekket at et fritt markedssystem på det som jeg tror de fleste mener er svært grunnleggende infrastruktur, nettopp passer dårlig i en slik krise, sa SV-lederen.

(©NTB)