<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikter mot tre nye vindmøller om dagen

Kansler Olaf Scholz sier at kjernekraftverkene definitivt vil bli stengt i løpet av våren, og etterlyser større fart i overgangen til fornybar energi. 

    Publisert 15. jan. 2023 kl. 09.09
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 325 ord
    ÅPNET TERMINAL: Tysklands kansler Olaf Scholz åpnet i helgen LNG-terminalen ved Lubmin, som ligger ved Østersjøen. Her sammen med ministerpresident i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig. Foto: Bloomberg

    Da Tysklands kansler Olaf Scholz åpnet en LNG-terminal i Lubmin ved Østersjøkysten sa han at han mente tempoet i utvidelsen av fornybar energi må økes hvis landet skal nå målet om å bli klimanøytralt innen 2045. 

    Til den tyske avisen Tageszeitung utdyper kansleren og sier at for at landet skal få til den langsiktige overgangen bort fra kull, olje og naturgass, må Tyskland øke strømproduksjonen med en tredjedel innen 2030 og doble det i den påfølgende tiårsperioden, skriver Bloomberg. 

    – Hvis vi vil oppnå energiovergangen, trenger vi større fart. Målet bør være å sette opp tre til fire store vindturbiner i Tyskland hver dag, sier Scholz.

    Stenger kjernekraftverk

    DET GRØNNE SKIFTET: Kansler Olaf Scholz vil at Tyskland skal bygge tre-fire vindturbiner hver dag hvis landet skal bli klimanøytrale i løpet av de neste 22 årene. Her fra havnen i Hamburg. Foto: Bloomberg

    Energi har dominert Scholz' første år i kontoret. Tysklands skjøre energisikkerhet ble avslørt da Russland kutta leveransene som hevn for tyskernes støtte til Ukraina etter invasjonen. LNG har hjulpet til å fylle dette gapet. Lubmin er den andre terminalen som åpner, mens det er ventet at det vil åpne flere i år.

    Energikrisen førte til at Tyskland fortsatte driften av landets gjenværende kjernekraftverk, som var bestemt nedlagt, men Scholz sier nå at reaktorene «definitivt» vil bli stengt i våren. Men for vindkraft er det andre boller. Ifølge den tyske kansleren ble en rekke rekke lover endret for å øke tempoet på godkjenningene for vindkraftprosjekter – som i dag kan ta opptil seks år å få igjennom, skriver Bloomberg.

    – Vi står overfor den største industrielle moderniseringen i Tyskland siden slutten av det 19. århundre. Ingen bør undervurdere denne oppgaven, sier Scholz.