På mandag ble det klart at EU-kommisjonen vil at landene i unionen i fellesskap skal begynne å kjøpe gass «i god tid før sommeren».
Etter det første møte for å koordinere de planlagte kjøpene med EU-landenes representanter, oppfordret EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic medlemslandene til raskt engasjere aktørene i sine respektive land for å estimere volumene av gass de vil kjøpe inn i fellesskap, skriver Reuters.
Vil ha med industrien
Sefcovic ba også om at industrien om å bekrefte at de interessert i å bli med i EU-ordningen for å kjøpe gass i fellesskap, som kommisjonen håper vil hjelpe Europa med å fylle opp tømte gasslagre og gjøre landene står sterkere ved forhandlinger sånn at de oppnår lavere priser.
– Vi jobber med en stram tidsplan for å forberede oss i tide til neste vinter og sesongen for å fylle opp, sier Sefcovic.
Ifølge Reuters skal noen store energiselskaper ha gitt uttrykk for at de er lite interesserte i å bli med, ettersom de allerede kan forhandle frem egne gassavtaler og tviler på at EU-ordningen vil gi lavere priser.
Kommisjonen har som mål å publisere mengden ass europeiske land planlegger å kjøpe i fellesskap i løpet av våren, i håp om å tiltrekke seg tilbud fra leverandører.
Har hatt flaks
Tidligere mandag gikk styreleder Ignacio Galan i den spanske energigiganten Iberdrola ut og sa at Europa har hatt flaks med været.
– Så lenge energimarkedene er i overkant avhengige av fossilt brennstoff og eksponert mot geopolitiske hendelser, vil de være sårbare. Vi bør ikke tenke at energikrisen er over for godt, sier han til Bloomberg i Davos, der World Economic Forum sparkes i gang mandag.
– Energisikkerhet er for viktig til å overlate til flaks og mildt vintervær, fortsetter Galan.
Iberdrola ser på fornybar energi som veien å gå for å unngå fremtidige sjokk, og har allerede investert 17 milliarder euro i dette frem til 2025.
EU hentet rundt 20 prosent av energiforbruket fra fornybare kilder i 2020, men har løftet målet til 45 prosent innen 2030 i kjølvannet av Ukraina-krigen. Iberdrola mener verdens fornybare energiproduksjon må seksdoble seg innen 2040 for å nå målet om netto nullutslipp innen 2050.