Misvisende om solceller
Otovos påstander om besparelser er sterkt overdrevne, hevder Per Ivar Gjærum og Torkel Hasle.

Under overskriften «Sparer store summer på solceller» melder Finansavisen på sin nettside 9. januar: «I 2022 sparte imidlertid nordmenn i gjennomsnitt hele 18.433 kroner på anlegget».
Artikkelen gjengir en fylkesfordelt oversikt over spotpriser, produksjon og besparelse fra et ikke nærmere beskrevet solcelleanlegg for 2021 og 2022, med uttalelser fra panelleverandøren Otovo.
Gjennomsnittlig årlig produksjon i 2022 er ifølge tabellen i oppslaget 6.000 kWh/år. Dette tilsier at årlig besparelse er beregnet ut fra en gjennomsnittlig pris på 3 kr/kWh. Dette tilsvarer nokså nøyaktig spotpris med moms for prisområdene NO1, NO2 og NO5 tillagt avgifter og variabel nettleie. Besparelsen tabellen viser er relevant for bedrifter og hytteeiere, men ikke for privatpersoner som får dekket en vesentlig del av kostnaden ved strømstøtte. Hvis strømstøtten trekkes inn, reduseres besparelsen til omtrent halvparten.
Beregningen bygger tilsynelatende også på en forutsetning om at eier av solcelleanlegget bruker all strømmen selv
For prisområdene NO3 og NO4 er gjennomsnittlig spotpris med moms cirka 50 øre/kWh. Den oppgitte besparelsen gjelder altså bare nordmenn i de tre sørligste prisområdene. Forøvrig kan det bemerkes at oppgitt produksjon for Oslo neppe er 1.000 kWh/år lavere enn i Vestland, så her er kanskje ett av disse tallene feil.
Beregningen bygger tilsynelatende også på en forutsetning om at eier av solcelleanlegget bruker all strømmen selv. Dette er kanskje tilnærmet riktig for et relativt lite anlegg som dette. Men for større anlegg er produksjonen om sommeren høyere enn normalt forbruk. Prisen man oppnår ved slikt salg er noe lavere enn besparelsen ved eget forbruk.
Solcelleanlegg kan i mange tilfeller være gunstige både for miljøet og for lommeboken. Vi synes imidlertid det er uheldig å publisere beregninger der lønnsomheten er sterkt overdrevet.
Per Ivar Gjærum
Torkel Hasle
Pensjonerte økonomer