<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Låner ut milliarder til klimaversting

SEB skal være en av den tyske energikjempen RWEs hovedbankforbindelser. Kull står for rundt en tredjedel av selskapets kraftproduksjon.

  Publisert 17. jan. 2023 kl. 14.12
  Oppdatert 17. jan. 2023 klokken 14.13
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 497 ord
  KLIMAVERSTING: Ifølge Global Coal Exit List står kull for en tredjedel av RWEs kraftproduksjon. Her fra en gruve i Hambach. Foto: Bloomberg

  Selskaper med fossil eksponering sliter stadig mer med å finne finansiering, og i Sverige har eksempelvis Handelsbanken ikke innvilget nye lån til slike selskaper de siste to årene.

  En annen svensk storbank, SEB, får nå kjeft for å låne ut penger til tyske energikjempen RWE. Bare de to siste årene skal banken ha støttet selskapet med 5 milliarder svenske kroner i lån og annen finansiering, skriver Aftonbladet og baserer seg på opplysninger fra Fair Finance Guide.

  – Virkelig ille

  Ifølge disse opplysningene skal SEB være en av RWEs hovedbankforbindelser.

  – Dette undergraver de globale klimamålene og bryter med Paris-avtalen. Det at SEB velger fortsatt å støtte RWE, som er en ordentlig utslippsversting, er virkelig ille, uttaler sakkyndig Jakob König hos Fair Finance Guide, som drives av Sveriges Konsumenter.

  POLITIET MÅTTE INN: Mot miljøaktivister som sist helg protesterte mot RWEs planer om å utvide en kullgruve i den tyske byen Lützerath. Foto: Bloomberg

  Det siste SEB-lånet som ble innvilget i april i fjor kan ifølge avisen brukes til den omstridte utvidelsen av RWEs kullgruve i Lützerath. Byen som ligger en liten times kjøring nordvest for Køln var forrige helg åsted for sammenstøt mellom politi og et tusentalls miljøaktivister, deriblant Greta Thunberg.

  Klimaversting

  Bloomberg omtalte nylig RWE som den enkeltstående aktøren i Europa med de høyeste utslippene av drivhusgasser, og støttet seg på Greenpeace-studie fra mars 2021 som oppga selskapets direkte utslipp til 89 millioner tonn i 2019. 

  Ifølge Global Coal Exit List står kull for en tredjedel av RWEs kraftproduksjon.

  Tall fra tyske statistikkmyndigheter viser at landet nå genererer mer enn en tredjedel av sin elektrisitet fra kull, og i desember var kullbrenningen på sitt høyeste på seks år. Selv etter det kraftige prisfallet for gass er kull altså en billigere energikilde.

  Gjør tysk unntak

  SEB forsikrer på sine hjemmesider om at banken er en del av løsningen i klimaspørsmålene, og har som policy å utelukke lån til selskaper med mer enn 15 prosent kullvirksomhet. Likevel er det gjort et unntak for Tyskland, skriver Aftonbladet.

  Banken bekrefter i en skriftlig kommentar til avisen at den låner ut penger til tyske energiselskaper med kull i miksen, men legger til at disse satser på fornybar energi ved siden av kull.

  «Vi støtter dem i denne nødvendige omstillingen, ved for eksempel å finansiere investeringer i fornybar energi. Det er gjennom å hjelpe kundene med det største klimaavtrykket med å omstille at vi kan oppnå størst positiv effekt», skriver SEB.

  Det tyske unntaket fra sine klimaretningslinjer forklarer banken med at landet for noen år siden vedtok å stenge sine kjernekraftverk. 

  «Tyskland vil derfor i en del år fremover være avhengig av en viss andel kullkraft for å klare sin strømforsyning», heter det videre.