<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljekjempen som bare durer på i Russland

Verdens største oljeserviceselskap SLB plukker opp de beste kontraktene rivalene har etterlatt seg i Russland, og varsler rekordresultater og nyansettelser.

Publisert 19. jan. 2023 kl. 15.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 426 ord
AKTIV I RUSSLAND: SLB, ledet av Olivier Le Peuch. Foto: Bloomberg

I kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina sto internasjonale selskaper i kø for å trekke virksomhet ut av landet. Men ett som har blitt værende, og tjener godt på det, er verdens største oljeserviceselskap SLB (tidligere Schlumberger), melder Reuters

Ifølge dokumentasjon nyhetsbyrået har sett, samt uttalelser fra bransjekilder og to kilder nær selskapet, blir service- og utstyrskontrakter plukket opp fra konkurrenter som nå er ute, eksempelvis Baker Hughes og Halliburton.

6 prosent av inntektene

– Beskjeden fra hovedkontoret er å ta for det meste eksklusive kontrakter med høye inntekter. Når konkurrentene er færre, har vi vært i stand til å øke prisene og forbedre betingelsene, uttaler en SLB-ansatt uten autorisasjon til å snakke med pressen.

Russland sto for 6 prosent, eller 1,2 milliarder dollar, av SLBs samlede inntekter i løpet av de ni første månedene i fjor, opp fra 5 prosent før invasjonen. Sent på året økte SLB bemanningen med 70 ansatte i den russiske virksomheten, eksempelvis til å ta seg av nøkkelkunder som Gazprom og Rosneft. Staben skal økes ytterligere til sommeren.

Øyner rekordresultat

En presentasjon Reuters har sett viser at selskapet venter rekordresultater for sin russiske «reservoir performance»-divisjon i fjerde kvartal.

Curacao-registrerte SLB er en stor arbeidsgiver i Russland med sine 10.000 ansatte, eller omkring 10 prosent av den globale arbeidsstyrken. Noen av disse jobber eksempelvis med Sakhalin-1-prosjektet på landets østkyst. Videre ligger SLB ifølge en av kildene an til å bli eksklusiv leverandør av ikke-vertikale boretjenester for et større russisk gassprosjekt.

SLB har ikke svart på nyhetsbyråets gjentatte henvendelser om kommentarer, men i en uttalelse sendt ut i dagene etter invasjonen understreket selskapet at driften i Russland ville fortsette – samtidig som nye investeringer stanses.

– Er trolig ikke i brudd

Det har ikke manglet på skarp kritikk, men sanksjonseksperter hevder overfor Reuters at selskapet trolig ikke bryter med amerikanske og europeiske sanksjoner som forbyr finansielle transaksjoner med Russland – delvis fordi tiltakene mot landets energisektor ikke er ment å innskrenke oljeproduksjonen fullstendig.

– Den russiske energisektoren er ikke gjenstand for omfattende sanksjoner, og hvis de trår forsiktig kan selskaper overholde forbud og restriksjoner som kan gjelde for visse transaksjoner, uttaler direktør Peter Kucik i Mercury Public Affairs.

Han har ifølge nyhetsbyrået tidligere tjenestegjort i U.S. Office of Foreign Assets Control, en enhet som er underlagt det amerikanske finansdepartementet og administrerer sanksjoner.

SLB har tidligere brutt sanksjoner pålagt land der selskapet driver. I 2015 erklærte et datterselskap seg skyldig i brudd på sanksjoner tilknyttet Iran og Sudan, og betalte en bot på over 237 millioner dollar til justisdepartementet.