<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP må ta milliardnedskrivning

Etter utsettelsen av Wisting-feltet i november må Aker BP ta store nedskrivninger.

Publisert 27. jan. 2023 kl. 08.07
Oppdatert 27. jan. 2023 klokken 08.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
AKER BP-SJEF: Karl Johnny Hersvik. Foto: Iván Kverme

 

Aker BP forventer nå å måtte ta nedskrivninger på 600-700 millioner dollar, tilsvarende 5,9-6,9 milliarder kroner, i fjerde kvartal, opplyses det i en børsmelding.

Dette er hovedsakelig knyttet til utsettelsen av Wisting-feltet. Utsettelsen vil ifølge meldingen føre til en høyere effektiv skattesats enn normal, som for tiden anslått til rundt 95 prosent.

I tillegg til varselet om nedskrivninger melder selskapet at de i fjerde kvartal hadde en produksjon på 432.000 fat oljeekvivalenter pr. dag. Det er noe høyere enn i kvartalet før, da oljeselskapet hadde en produksjon på 411.700 fat. 

Netto solgt volum utgjorde i fjerde kvartal 428.300 fat, og den realiserte oljeprisen endte på 86,6 dollar pr. fat. Realisert gasspris var på 150,4 dollar pr. fat, ned fra 280,9 dollar i kvartalet før.

Utsatt

Det var tilbake i starten av november at blant annet Aker BP og Equinor meldte om utsettelse av investeringsbeslutningen for Wisting-prosjektet, som opprinnelig var planlagt i desember.

– I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet, sa konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, Geir Tungesvik, da avgjørelsen ble kjent.

Det er nå mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026.

Wisting-feltet ligger om lag 310 kilometer nord for Hammerfest, 50 kilometer fra iskantsonen, og vil i så fall bli verdens nordligste oljefelt.