<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ikke lenger hensiktsmessig å gå videre med Barents Blue-konseptet

Vår Energi trer ut av Barents Blue-prosjektet.

    Publisert 1. feb. 2023 kl. 07.48
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 355 ord
    Horisont Energi sitt nye ammoniakkanlegg ved navnet Barents Blue. Foto: Horisont Energi

     

    Vår Energi opplyser i en melding onsdag at selskapets beslutningen om å tre ut av Barents Blue-prosjektet ikke får konsekvenser for deres satsing i Barentshavet, og arbeidet med å finne helhetlig løsning for gasseksport fortsetter.

    Det fremgår av en melding onsdag.

    Selskapet viser til at de over tid har utredet ulike løsninger for eksport av gassressursene påvist i Alke og Goliat, vest for Hammerfest. I 2021 besluttet selskapet å gå inn i Barents Blue-samarbeidet, etter at Equinor og Horisont Energi året før hadde igangsatt arbeid for etablering av en ammoniakkfabrikk i Hammerfest, med CO2-fangst og -lagring. Hensikten var å vurdere tilknytning av gassressursene i Alke og Goliat til Barents Blue og samtidig bidra til en større områdeløsning for regionen.

    «Partnerskapet har jobbet aktivt og godt for å fremme en konseptbeslutning, men totalbildet gjør det riktig å søke løsninger på andre områder», skriver Vår Energi.

    – Vi har stor tro på Barentshavet som petroleumsprovins, men har etter grundige vurderinger av prosjektet og vår samlede portefølje konkludert med at det ikke lenger er hensiktsmessig å gå videre med Barents Blue-konseptet. Utvikling av de påviste ressursene i regionen, inkludert Goliat, Alke og Lupa, vil kreve en eksportløsning med større kapasitet enn det vi ser er realistisk innenfor rammen av prosjektet. Vi takker for samarbeidet med Equinor og Horisont Energi og ønsker operatøren lykke til med videre modning av Barents Blue, sier Atle Reinseth, EVP Project Development & SCM i Vår Energi.

    Vår Energi opprettholder ambisjonene for Barentshavet, med fortsatt leting, videreutvikling av Goliat og innsats for etablering av en optimal løsning for gasseksport.

    – Vårt mål er å etablere en eksportløsning for gass i Barentshavet med kapasitet til både å utnytte påviste ressurser, samt bidra til en større områdeløsning for videreutvikling og verdiskaping i regionen. Samarbeid mellom aktørene i regionen og myndighetene er nøkkelen til dette. Etablering av tilstrekkelig eksportkapasitet kan skape ny giv for vår nordligste petroleumsprovins, økt verdiskaping på land og styrke energiforsyningen til Europa på lang sikt, sier EVP Exploration & Production i Vår Energi, Rune Oldervoll, i en kommentar.

    Vår Energi viderefører allerede påbegynte studier knyttet til andre utbyggingsløsninger i samarbeid med relevante parter.

    TDN Direkt