<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror Kina kan gi oljehopp

IEA-sjef Faith Birol mener det finnes tegn på at tempoet i kinesisk økonomi kan bli sterkere enn ventet.

Publisert 15:19 5. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 177 ord
SER ETTERSPØRSELHOPP: IEA-sjef Faith Birol tror et sterke Kina enn ventet kan gi et etterspørselshopp på 2 millioner fat olje pr. dag i år. Foto: NTB

Sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA), Faith Birol, mener at Kina kan stå foran en mye sterkere enn ventet gjeninnehnting som vil føre til et etterspørselshopp etter olje og gass, skriver Bloomberg.

«Det er noen første indikasjoner fra Kina som peker på at veksten vil akselerere raskere enn tidligere ventet og føre til et etterspørselshopp på 2 millioner fat olje pr. dag i år», sier Birol.

«Effekten kan være enda sterkere dersom kinesisk økonomi blir sterkere enn vi har antatt fremover», sier han.

Birol peker videre på at kinesisk etterspørsel vil å en tydelig effekt på etterspørselen etter flytende naturgass (LNG) ettersom nåværende kinesiske volumer er på et historisk bunnivå.

Oljeprisene falt for tredje måned på rad i januar, som ifølge Bloomberg skyldes bekymringer rundt økende amerikanske oljelagre og det som så langt har vært svakere kinesisk etterspørsel.

Det har også vært bekymringer rundt tempoet i Kinas gjeninnhenting, med svakere tall fra produsenter, husholdningene, og lavere bilsalg.

«OPEC+ vil være ekstremt forsiktig med å jekke opp oljeproduksjonen før det finnes bevis på høyere etterspørsel», skrev RBC Capital Markets i en oppdatering forrige uke.