<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer 1 mrd. dollar i biogass i Europa

Wall Street-kjempen Goldman Sachs mener biometan er blant mest interessante segmentet i energiomstillingen, og setter av over 10 milliarder kroner til investeringer de neste årene. 

    Publisert 6. feb. 2023 kl. 13.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 258 ord
    SATSRE PÅ BIOGASS: Goldman Sachs skal investere over 10 milliarder kroner i biometan i løpet av de neste fire årene.  Foto: Bloomberg

    Goldman Sachs kunngjorde mandag at de hadde lansert en biometanvirksomhet kalt Verdalia Bioenergy. Målet er å investere mer enn 1 milliard euro i Europa i løpet av de neste fire årene. 

    Biometan, som slipper ut mindre CO2 enn naturgass, produseres fra nedbrytingen av organisk avfall og blir sett på som en essensiell i arbeidet med å kutte utslipp i EU, skriver Reuters. En av fordelene med biogass er at den kan brukes på samme måte som naturgass og leveres gjennom den samme infrastrukturen, men slipper ut relativt mye mindre CO2. 

    Det er ventet at det trengs rundt 80 milliarder euro i investeringer for å tidoble EUs produksjon av biogass og biometan, hvis unionen skal nå målet om å 370 terawattimer per år (TWh) innen 2030. 

    – Attraktivt segment

    Verdalia Bioenergy vil investere i både startfasene i ulike biometanprosjekter og i allerede eksisterende prosjekter og aktiva som er med på å kutte utslipp og styrke Europas energisikkerhet, heter det i en uttalelse fra investeringsbanken

    Banken har allerede inngått en avtale om å kjøpe en portefølje av biometanprosjekter med en total kapasitet på rundt 150 gigawattimer per år (GWh/år) i Spania, skriver Reuters. 

    – Vi tror at biometan i dag er et av de mest attraktive segmentene i energiomstillingen for infrastrukturinvestorer, sier Matteo Botto Poala, konserndirektør for Goldman Sachs' infrastrukturvirksomhet.

    Ifølge tall fra European Biogas Association står produksjonen av biogass og -metan for over 210.000 arbeidsplasser i Europa pr. dags dato, og bruken har sparer Europa for til sammen 60 millioner tonn med utslipp pr. år, som altså er nesten 11 millioner tonn mer enn hva Norge slapp ut i hele 2021