<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skivebom før børsdebut

Det brasilianske oljeselskapet Seacrest Petroleo går på børs til en prising før penger på 2,2 milliarder kroner. Det er milevis under tilretteleggernes jumboverdsettelser.

    Publisert 8. feb. 2023 kl. 08.56
    Oppdatert 20. feb. 2023 klokken 20.05
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 341 ord
    NÆRMER SEG BØRS: Det brasilianske oljeselskapet Seacrest Petroleo. Foto: Seacrest Petroleo

    I slutten av januar ble det klart at det brasilianske oljeselskapet Seacrest Petroleo tar steget over på Oslo Børs og nå er prisingen klar. Aksjene vil bli tilbudt til kurs 10 kroner, tilsvarende en prising før penger på 2,24 milliarder kroner.

    Dette tilsvarer 215 millioner dollar, ettersom selskapet har lagt til grunn en dollarkurs på 10,40. 

    260 millioner nye aksjer vil bli utstedt i forbindelse med børsintroduksjonen, tilsvarende 2,6 milliarder kroner (250 millioner dollar) i bruttoproveny. I tillegg kommer en overtildelingsopsjon på 26 millioner aksjer, hvilket gjør at transaksjonen kan havne på 275 millioner dollar, tilsvarende 2,86 milliarder kroner. Planen er at handelen i aksjen på Oslo Børs vil starte på eller rundt 20. februar.

    Tilretteleggere totalt uenige

    Finansavisen skrev for et par uker siden at tilretteleggerne var totalt uenige i verdsettelsen av Seacrest Petroleo. Over 14 milliarder kroner skilte Pareto Securities og SpareBank 1 Markets – etter penger.

    Mens Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets satte sin verdivurdering til 1,5-2,1 milliarder dollar, la Tom Erik Kristiansen i Pareto seg på intervallet 575-665 millioner dollar. På dagens valutakurser tilsvarer det henholdsvis 21,6 milliarder og 6,8 milliarder kroner i øvre del av intervallene i de to meglerhusenes vurderinger.

    Med andre ord er gapet til prisen på 2,2 milliarder kroner i børsdebuten himmelhøyt.

    «Analysene er ikke alltid epler og epler. Det er forskjell på hva man mener er fundamental verdi og hva som er verdien basert på sammenlignbare selskaper i Brasil», sa SpareBank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen til Finansavisen den gang.

    Oslo Børs har nå mottatt søknad fra Seacrest Petroleo om opptak til handel på Oslo Børs, alternativt Euronext Expand. Selskapet gjennomfører en fleksibel opptaksprosess.

    LA SEG HØYT: Analytiker Teodor Sveen-Nilsen verdsatte Seacrest Petroleo skyhøyt i sine beregninger. FOTO: Ivan Kverme