<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil mangedoble skatten etter oljesjokk

Vestens fem største oljeselskaper tjente over 2.000 milliarder kroner i rekordåret 2022, og trues nå med høyere skatter.

Publisert 8. feb. 2023 kl. 10.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 490 ord
SJOKKERT: USAs president Joe Biden vil øke oljeskattene. Foto: NTB

Franske TotalEnergies la onsdag frem et resultat etter skatt på 36,2 milliarder dollar for helåret 2022, tilsvarende en dobling fra året før. CNBC poengterer at Vestens fem største oljeselskaper dermed tjente samlet nesten 200 milliarder dollar i et år der olje- og gassprisene steg kraftig etter Russlands Ukraina-invasjon.

Dette er større enn BNP i de fleste land, og ExxonMobil bidro med historisk høye 56 milliarder dollar.

Oljeselskapene renner over av kontanter, men høster kritikk fra flere hold etter å belønnet aksjonærene med økte utbytter og tilbakekjøp av aksjer.

Vil øke skattene

– Dere har kanskje lagt merke til at «Big Oil» nettopp la frem rekordresultater, midt i en energikrise. Det er sjokkerende. For lite av disse overskuddene brukes til å trappe opp produksjonen og holde gassprisene nede. Istedenfor bruker selskapene rekordresultatene til å kjøpe tilbake aksjer og belønne sine direktører og aksjonærer, sa USAs president Joe Biden i sin årlige «State of the Union»-tale i Kongressen. 

KRITISK: Generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International. Foto: NTB

Presidenten har tatt til orde for å mangedoble skatten på tilbakekjøp for å stimulere til investeringer, og insisterer på at de store oljeselskapene likevel vil gå «betydelig» i pluss.

«De milliardene av dollar disse selskapene tjener må beskattes tilstrekkelig slik at regjeringer effektivt kan adressere de økende levekostnadene for de fleste sårbare befolkninger og forsterke beskyttelsen av menneskerettigheter i møtet med flere globale kriser», skrev generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International ifølge kanalen i en pressemelding tirsdag og tok i bruk karakteristikker som «åpenbart uberettiget» og «en ubetinget katastrofe» om rekordresultatene.

– Trenger pengene

Selskapenes toppledere forsvarer seg mot kritikken med at de trenger pengene til å investere i energisikkerhet og overgangen til fornybart, og advarer mot at høyere skatter kan bremse disse investeringene.

FORSVARER SEG: Shell-sjef Wael Sawan. Foto: NTB

– Til syvende og sist er det regjeringer som bestemmer skattene. Vi må selvfølgelig engasjere oss og komme med perspektiver, og det viktigste perspektivet vi gir er at selskaper som oss – som trenger å investere milliarder av dollar i det grønne skiftet, må ha et sikkert og stabilt investeringsklima, uttalte Shell-sjef Wael Sawan ifølge CNBC i kjølvannet av at selskapet sist torsdag la frem sitt rekordresultat på nærmere 40 milliarder dollar

– Ekstraskatt på overskudd eller pristak tærer helt enkelt på tilliten til det stabile investeringsklimaet, og jeg bekymrer meg for noen av grepene som gjøres, la han til.