<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Asia vil bruke mer strøm enn resten av verden innen 2025

Innen to år vil Asia for første gang bruke mer strøm enn resten av verden, og Kina vil stå for brorparten, anslår Det internasjonale energibyrået (IEA).

    Publisert 8. feb. 2023 kl. 10.39
    Oppdatert 8. feb. 2023 klokken 10.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 192 ord
    Foto: Bloomberg

    – Kina vil bruke mer strøm enn EU, USA og India til sammen, sa Keisuke Sadamori da IEAs årsrapport ble lagt fram onsdag. Han er direktør for energimarkeder og sikkerhet i Det internasjonale energibyrået.

    I 2015 sto Kinas innbyggere for en firedel av verdens strømforbruk, mens de 1,4 milliarder innbyggerne vil bruke en tredel av all strømmen i verden innen 2025.

    Afrika vil fortsatt bruke langt mindre strøm enn kontinentets andel av verdens befolkning tilsier. Nesten en femdel – rundt 20 prosent – av verdens 8 milliarder innbyggere bor i Afrika, men i 2025 vil de bare bruke rundt 3 prosent av strømmen.

    – Dette og en raskt voksende befolkning tilsier at det fortsatt er et enormt behov for økt elektrifisering i Afrika, sier Sadamori.

    I årsrapporten skriver IEA at kjernekraft og fornybare kilder som vind og sol, trolig vil står for mye av veksten i den globale strømforsyningen de neste tre årene. Det vil hindre en betydelig økning i utslippene av drivhusgasser fra energisektoren, ifølge IEA.

    I den 134 sider lange rapporten påpeker byrået også at både tilbud og etterspørsel etter strøm er blitt mer væravhengig, og de oppfordrer politikerne til å ta tak i dette.

    (NTB)