<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rapport sier Norge og USA sto bak Nord Stream-eksplosjon: – Ren fiksjon

Regjeringene i USA og Norge avviser en rapport fra journalist Seymour Hersh, der landene anklages for å ha stått bak sabotasjen mot gassledningen Nord Stream.

  Publisert 9. feb. 2023 kl. 09.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 172 ord
  SABOTASJE: Nord Stream-ledningen ble sabotert i september i fjor. Foto: AFP Photo

  I den selvpubliserte rapporten, skriver den kontroversielle gravejournalisten Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen i fjor sommer, og at disse ble utløst i september. Hersh hevder beslutningen om å ødelegge gassledningen ble tatt i hemmelighet av USAs president Joe Biden for å hindre Russland i tjene penger på salg av gass til Europa.

  – Dette er ren fiksjon, sier talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetsråd, mens etterretningsorganisasjonen CIA kaller påstanden «fullstendig falsk». Det er også reaksjonen fra Utenriksdepartementet i Norge.

  – Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP.

  Vestlige land ga tidlig Russland skylden for eksplosjonen, som skjedde i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Myndighetene i Sverige; Danmark og Tyskland har etterforsket hendelsen, men har ikke lagt skylden på et bestemt land eller aktør.

  Russland har beskyldt USA og Storbritannia for å stå bak eksplosjonen.

  Hersh ble først kjent da han avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Han har også kommet med kontroversielle uttalelser, som å avvise at regjeringsstyrkene brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

  NTB