<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har feilberegnet massivt – og tapt

Hedgefondforvalter Pierre Andurand hevder Russlands president Vladimir Putin har undervurdert Europa – og tapt energikrigen.

Publisert 10. feb. 2023 kl. 14.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 471 ord
KJØRTE PRISENE I TAKET: Men hedgefondforvalteren Pierre Andurand mener Russlands president Vladimir Putin har undervurdert Europas evne til å klare seg uten russisk gass. Foto: NTB

Russlands president Vladimir Putin har tapt energikrigen og den verste energikrisen er over i Europa, hevder hedgefondforvalter Pierre Andurand i Andurand Capital i et intervju med Financial Times

Avisen karakteriserer franskmannen med fortid i Goldman Sachs og Vitol som en av verdens beste tradere i energisektoren, etter å ha truffet på flere store veddemål de siste to tiårene – deriblant at oljeprisene skulle falle ned i negativt territorium i starten av coronapandemien.

Alle posisjoner likvidert

Andurand Capital, som har 1,4 milliarder dollar til forvaltning, leverte spreke 650 prosent i avkastning i sitt Commodities Discretionary Enhanced-fond fra starten av 2020 frem til utgangen av fjoråret.

GAME OVER: Hedgefondforvalter Pierre Andurand mener Russland har tapt energikrigen. Foto: Bloomberg

– Jeg mener Putin har tapt energikrigen. Veldig høye gass- og strømpriser i Europa var ekstremt dårlig for verdensøkonomien, men nå har de kommet tilbake til et mer fornuftig nivå. Hvis gassprisene blir liggende på dagens nivåer, vil bekymringene for inflasjon og renteøkninger falle mye. Frykten for en energikrise finnes ikke lenger, sier Andurand, som ifølge Financial Times nå har likvidert alle sine posisjoner i gassmarkedet.

Ti ganger normalprisen

Forvalteren mener det er usannsynlig med en reprise av fjoråret, da den europeiske referanseprisen for gass skjøt forbi 300 euro pr. MWh i august – mer enn ti ganger normalnivået. I løpet av de seneste månedene har den falt tilbake til rundt 50 euro pr. MWh. 

Dette er fortsatt høyt, men langt mer håndterbart for europeiske økonomier hvor innbyggerne allerede sliter med rekordhøye levekostnader.

– Nå som Europa venner seg til et liv uten russisk gass, hvorfor skal kontinentet noensinne gå tilbake? spør Andurand, som ifølge avisen har måttet se råvarefondet sitt falle 3 prosent så langt i 2023.

– Massiv feilberegning

Putin lyktes i å kjøre prisene i taket da han i fjor kuttet gasseksporten til Europa, men franskmannen mener ifølge Financial Times at han undervurderte kjøpernes evne til å tilpasse seg.

– Jeg mener Putin gjorde en massiv feilberegning av hvem som hadde overtaket, på samme måte som han feilberegnet hvordan Ukraina ville slå tilbake og Vesten forene seg, sier Andurand.

– Russland har tapt sin største kunde for alltid, og det vil ta minst et tiår å bygge nok rørledninger (som kan omdirigere gassen) til Asia. Så fort Russland kan selge gass bare til Kina, vil Beijing være i den posisjon at de kan bestemme prisen, fortsetter forvalteren.