<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardkjøp for Cloudberry i Danmark

Cloudberry investerer over 2 milliarder kroner i dansk vindkraft.

Publisert 10. feb. 2023 kl. 14.48
Oppdatert 10. feb. 2023 klokken 17.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
LEGGER MYE PENGER PÅ BORDET: Cloudberry-sjef Anders Lenborg. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Cloudberry Clean Energy signerte fredag signert en kjøpsavtale med det danske fornybarselskapet Skovgaard Energy for en majoritetsandel av en vindkraftportefølje på 51 vindturbiner, ifølge en børsmelding. 

47 av turbinene er plassert i Danmark, med ytterligere fire turbiner i Sør-Sverige.

Turbinene er Vestas- og Siemens-turbiner med en gjennomsnittlig forventet gjenværende levetid på rundt 23 år.

Cloudberry får en eierandel på 80 prosent i det nyetablerte selskapet Odin Energy, mens Skovgaard beholder en eierandel på 20 prosent. Investeringen øker produksjonskapasiteten til Cloudberry med 106 megawatt, som utgjør en årlig produksjon på 311 gigawattimer, heter det. 

Verdsettes til over 2 milliarder 

Avtalen verdsettes til vel 1,5 milliarder danske kroner, som utgjør nær 2,2 milliarder norske kroner.

KJØPER TURBINPORTEFØLJE: Cloudberry Clean Energy har kjøpt en portefølje vindturbiner i Danmark og Sverige. Foto: Cloudberry Clean Energy

Transaksjonen er betinget av godkjenning fra danske myndigheter, og fullføring er anslått å skje i siste del av andre kvartal 2023. Vindturbinene er allerede i produksjon, noe som sikrer Cloudberry økonomisk eierskap til generert kontantstrøm fra 1. januar 2023.

«Cloudberry akselererer mot et produksjonsnivå på rundt 800 gigawattimer pr. år etter transaksjonen og vil diversifisere porteføljen med eiendeler i et av de mest attraktive prisområdene i Norden», skriver selskapet.

Oppkjøpet av porteføljen finansieres av eksisterende kontanter og eksisterende bankfasilitet tilgjengelig for Cloudberry av nordiske banker (rundt 50 prosent egenkapital og 50 prosent gjeld). Med forventet kontantstrømgenerering fra den utvidede produserende porteføljen og med lav belåning, har Cloudberry kapasitet til finansiere videre vekst som eiendeler i utviklingsporteføljen, opplyses det.