<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Standard Supply klar for utbytte

Standard Supply har fortsatt skipskjøp i kikkerten, og det kan skje hos norske konkurrenter. Ledelsen ser samtidig et utbyttepotensial på 1,50 kroner pr. aksje.

  Publisert 10. feb. 2023 kl. 16.15
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 520 ord
  RIR SUPPLYBØLGEN: Øystein Stray Spetalen er hovedaksjonær i Standard Supply.   FOTO: Eivind Yggeseth

   

  – Vi har lovet aksjonærene to ting; utbytte og vekst. Utbytte vil vi starte med i 2023. Med en gjennomsnittsrate på 20.000 pund pr. dag for hele flåten, vil vi kunne betale 30 prosent av selskapet i utbytte, eller rundt 1,50 kroner pr. aksje, sier adm. direktør Espen L. Fjermestad i Standard Supply til Finansavisen.

  LOVER UTBYTTE OG VEKST: Adm. direktør Espen Landmark Fjermestad i Standard Supply. FOTO: Anders Pedersen-Bjergaard

  I november i fjor hentet Standard Supply 200 millioner kroner i en rettet emisjon for å finansiere flåtevekst i forsyningsskipssegmentet (PSV). Prosessen har tatt tid, men ikke stoppet opp, ifølge Standard Supply-sjefen.

  – Vi har fortsatt ambisjoner om å sysselsette kapitalen, og mener det finnes muligheter, sier Fjermestad.

  – Men skipsverdiene har steget en del – hvordan påvirker dette?

  – Fra sommeren i fjor og frem til nå er de kanskje opp 25-30 prosent, sier han, og fortsetter:

  – Det er flere måter å vokse på. Det ene er å kjøpe enkeltskip, men det er også muligheter til å vokse gjennom større transaksjoner. Det at vi er børsnotert gir oss mer fleksibilitet, sier Fjermestad.

  Han ser ikke bort fra at det kan dukke opp muligheter knyttet til PSV-er som nå sirkuleres for salg hos både norske og utenlandske rederier.

  Ratenedgang i januar

  Fredag kom rederiet også med sin månedlige flåteoppdatering.

  Den viser en utnyttelse på 68 prosent i januar, med en inntjening pr. skip tilsvarende rundt 7.700 dollar pr. dag, eller rundt 78.000 kroner med dagens valutakurs.

  Til sammenligning hadde selskapet en utnyttelse på 73 prosent og en rate på 10.200 dollar pr. dag i desember.

  Selskapet har tidligere oppgitt at det trenger en inntjening på over 7.300 dollar pr. dag for å ha positiv kontantstrøm (cash break even).

  Stor optimisme

  – Spotmarkedet i Nordsjøen har startet litt som i fjor, med rater på rundt 5.000 pund pr. dag. Vi tror utviklingen vil bli tilsvarende som i fjor, hvor markedet gikk fort til 10–15.000 pund i løpet av første kvartal. Toppen nås vanligvis i sommermånedene når boreaktiviteten er på det høyeste, sier Fjermestad.

  Han ser allerede svært positive tegn. I områder som Vest-Afrika, Brasil og Mexicogolfen har de seneste terminslutningene nærmet seg rekordnivåer, noe som skal ha bidratt til å trekke opp forventningene i Nordsjøen.

  – Den viktigste indikatoren for markedet er nivået på time-charter slutningene, som typisk representerer 90 prosent av supplyaktiviteten i Nordsjøen. Slutningene som gjøres nå, spesielt internasjonalt, er på nivå med forrige oppgangssyklus i 2012–14, sier Standard Supply-sjefen. 

  – Det er dette som danner grunnlaget for forventningene til befrakterne, og som gjør oss redere optimistiske for årene fremover.

  Nedbetaler skip på 2-4 år

  Han venter at det blir inngått mange kontrakter i første kvartal, og at realistiske rateforventinger for større PSV-er i Nordsjøen nå er på cirka 20.000 pund pr. dag, eller rundt 250.000 kroner. For mellomstore PSV-er har han forhåpninger om å oppnå 13–15.000 pund, tilsvarende 160.000–180.000 kroner.

  – Vi tror vi kan tjene 5–6 millioner dollar i EBITDA på en stor PSV i kontraktsmarkedet, og 2-3 millioner for en mellomstor, sier Fjermestad.

  Dette impliserer en tilbakebetalingstid på skipet på 2-4 år.