<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømprisen gir kraftig inkassoøkning for bedrifter

Antallet inkassosaker økte med 14 prosent hos inkassoselskapet Kredinor i fjerde kvartal i fjor etter at norske bedrifter måtte takle høye strømpriser.

Publisert 17. feb. 2023 kl. 10.16
Oppdatert 4. mai 2023 klokken 10.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 233 ord
SPÅR DYRT FØRSTE KVARTAL: AnalysesjefMagnus Solstad i Kredinor tror den negative inkassoutviklingen for bedrifter vil fortsette også i første kvartal i år. Foto: Kredinor

Tall for perioden oktober, november og desember 2022 viser en negativ utvikling blant foretak, både i antallet inkassosaker og inkassogjeld. Antallet inkassosaker blant foretak øker med 14 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 2021.

Det fremgår av en pressemelding fra NTB.

– Nå slår de høye strømprisene for norske bedrifter ut i inkassotallene, og vi ser en urovekkende utvikling. Det er spesielt strømregningene bedriftene sliter med å betale. Her ser vi en kraftig økning i både inkassovolum og antall saker, sier analysesjef i Kredinor, Magnus Solstad til NTB.

Tallene til Kredinor gir en god pekepinne på den samlede utviklingen i landet, da selskapet har rundt 30 prosent markedsandel målt ved inkassovolum.

– I august og september 2022 var spotprisen på rett rundt 3,50 kroner pr. kilowattime, og det er å anta at disse fakturaene gikk til inkasso i november og desember. Vi ser ikke samme utvikling for privatpersoner. Her har inkassoutviklingen vært flat i siste kvartal, og det tyder på at strømstøtteordningen for private husholdninger fungerer, sier Solstad videre.

Økningen knyttet til energikrav står for den største økningen blant bedrifter, og økte med hele 107 prosent sammenlignet med fjerde kvartal året før. Inkassogjelden er relativt stabil for bankkrav, og er foreløpig det samme for privatpersoner.

Den negative inkassoutviklingen for bedrifter vil fortsette i første kvartal i år, skal vi tro analysesjefen:

– De høye prisene i desember vil med stor sannsynlighet slå ut i inkassotallene for februar og mars, sier Solstad.