<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IEA: Kina-comeback gir stor usikkerhet

Kinas mulige innhenting er det største usikkerhetsmomentet i dagens energimarked, mener IEA-sjef Fatih Birol. IEA forventer at Kina vil stå for 45 prosent av den globale etterspørselsveksten etter olje i år. 

    Publisert 19. feb. 2023 kl. 10.04
    Oppdatert 19. feb. 2023 klokken 14.03
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 489 ord
    ÅPNER OPP IGJEN: Nå som myndighetene i Kina er i ferd med å løsne grepet etter pandemien, forventer Det internasjonale energibyrået at det globale oljebehovet vil øke betydelig. Her fra Beijing. Foto: Bloomberg

    Sjefen for det Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, ser på en mulig kinesisk innhenting etter pandemien som den største usikkerheten som preger det globale energimarkedet for tiden.

    – For øyeblikket er oljemarkedene balansert, sier Birol til CNBC under en sikkerhetskonferanse i München.

    TROR PÅ KINA-COMEBACK: IEA-sjef Fatih Birol. Foto: Bloomberg

     Men ifølge energibyråsjefen venter produsentene på signaler om voksende etterspørsel fra verdens største importør av råolje. 

    – For meg kommer det største svaret vedrørende energimarkedet de neste månedene fra Kina, sier Birol, og viser til at etterspørselen i Kina etter olje og gass har falt markant under pandemien. 

    Venter sterk etterspørsel

    I sin seneste oljemarkedsrapport, som ble publisert onsdag, hevder IEA at de forventer at den globale oljeetterspørselen vil ta seg opp i 2023, og det er Kina som skal stå for en betydelig del av den estimerte økningen. 

    Ifølge rapporten er det ventet at den globale etterspørselen etter olje vil øke med 2 millioner fat pr. dag til 101,9 millioner fat. Av veksten på 2 millioner fat pr. dag, er det ventet at et gjenoppstått Kina vil stå for 0,9 millioner fat pr. dag. Det vil si at IEA anslår at Kina vil stå for 45 prosent av den globale veksten i oljeetterspørselen. 

    Ifølge Birol er den kinesiske økonomien på vei opp, men påpeker at styrket på innhentingen vil være avgjørende for dynamikken i olje- og gassmarkedet.

    – Hvis det blir en veldig sterk rekyl, kan det være behov for at oljeprodusenter øker produksjonen, sier han. 

    Det er ikke bare Opec+ som står klare til å øke produksjonen. IEA-sjefen hevder også at andre store oljeproduserende land som USA, Brasil og Guyana står klare til å øke produksjonen ved behov. 

    – Enorme penger å tjene

    Videre sier Birol at han ikke tror at det amerikanernes Inflation Reduction Act (IRA), et omfattende program av subsidier og pengestøtte for innenlandske investeringer, blant annet rettet mot å stimulere til rene energikilder, vil kunne stoppe en mulig produksjonsøkning i USA.

    – Jeg tror det er utenfor regjeringens rekkevidde. Det er enorme, enorme penger å tjene, sier IEA-sjefen, og viser til rekordfortjenestene de globale olje- og gasselskapene har hatt det seneste året. 

    Men Birol mener likevel at IRA spiller en viktig rolle i å akselerere den globale overgangen til ren energi, og hyllet den nok en gang som den «viktigste klimahandlingen siden Paris-avtalen 2015», skriver CNBC. 

    Fremover venter IEA-sjefen at flere land og regioner vil komme med lignende investeringspakker.

    – Jeg er sikker på at Europa før eller siden kommer med en lignende energipakke, sier han, og legger til: 

    – Vi går inn i en ny industriell tidsalder: Tiden for produksjon av ren energiteknologi, sier Birol, med henvisning til vind-, sol- og kjernekraftteknologi.