<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frankrike drømmer om ny atomallianse

Som en motblokk til Tysklands fremtidstanker om energipolitikk, forsøker Frankrike å samle 10 EU-land i en atomaalianse.

Publisert 1. mars 2023 kl. 15.49
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
ATOMØNSKER: Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å styrke sin energiblokk i møte med tyske planer. FOTO:NTB

Tirsdag ønsket Frankrike at 10 land, inkludert Ungarn og Bulgaria, skulle bli med i en atomallianse som ber EU om å gjøre mer for å støtte atomenergi, et grep de hevdet vil bidra til å oppfylle klimamålene, samtidig som de beskytter EUs energiuavhengighet, skriver Financial Times.

Etableringen av alliansen kommer samtidig som Frankrike driver lobbyvirksomhet for å kunne avvike fra EUs ambisiøse mål rundt fornybar kraft. Ifølge FT har dette åpnet et brudd med Tyskland og fått andre medlemsland til å lure på om de vil bli tvunget til å velge side.

Tyskland og Frankrike har hatt problemer med å skape konsensus om en rekke spørsmål siden Russlands invasjon av Ukraina.

Den franske energiministeren Agnès Pannier-Runacher sa ifølge Financial Times at hun hadde en produktiv samtale med sin tyske motpart under møtet med EUs energiministre i Stockholm tirsdag, men de ble ikke enige.

– Vi vil ikke at atomkraft skal diskrimineres, sa hun.

Noen EU-land stiller nå spørsmål ved hvorfor den franske presidenten Emmanuel Macrons regjering presser på så hardt, gitt at den risikerer å gjenåpne kamper om energispørsmål som alt er løst.

Frankrike gikk i fjor gikk med på bred utvikling av fornybar energi, uten å insistere på atomutbygging.