De forente arabiske emirater skal nå ha en intern debatt om å forlate oljekartellet Opec. Det opplyser kilder til The Wall Street Journal.
Ryktene senket oljeprisen ned så mye som 2,8 prosent. Ved 17.10-tiden fredag har den imidlertid bedret seg opp 0,3 prosent, til 84,99 dollar fatet. WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 78,61 dollar fatet.
Nyheten gjorde også at hovedindeksen på Oslo Børs falt fra grønt til rødt terreng , men også den klarte å hente seg inn.
Talspersoner for De forente arabiske emirater har ifølge Bloomberg nektet for at de har en plan om å forlate oljeorganisasjonen.
Splittelsen vokser
Dersom De forente arabiske emirater skulle forlate Opec, vil det ryste oljekartellet og undergrave dens makt i det globale oljemarkedet.
Ifølge The Wall Street Journal er det splittelse på flere områder mellom De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Blant annet er det uenigheter om retningen av Jemen-krigen, i tillegg til at de konkurrerer om utenlandske investeringer og hvem som er stormakten i Persiabukten. Formelt er de allierte, men nå skal uenighetene mer synlige.
Topplederne i begge land skal ha styrt unna hverandre med vilje, ifølge en tjenesteperson. Abu Dhabi arrangerte et toppmøte for ledere i Midtøsten i januar, der Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman glimret med sitt fravær. En måned før droppet emirater-topplederne et møte i Riyadh.
Årelang diskusjon
De forente arabiske emirater er gjennom Opec forpliktet til å produsere mindre olje enn de er i stand til, noe som gjør at de tjener mindre på oljen enn de kunne gjort. Ifølge avisen skal de lenge ha presset på for å få lov til å pumpe mer, noe Saudi-Arabia har sagt nei til.
Ifølge emiratiske tjenestemenn skal landet ha diskutert å forlate Opec i åresvis, uten at noe handling har skjedd. Etter splittelsen med Saudi-Arabia skal imidlertid ideen ha blitt gjenopplivet.
Emiratene var uenig med saudierne i oktober 2022, da den utvidede Opec+ bestemte seg for å redusere oljeproduksjonen for å støtte opp råoljeprisene. Offentlig skal landet ha støttet produksjonskuttet, men originalt ønsket de å pumpe mer, i tråd med USAs ønsker.