<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De forente arabiske emirater diskuterer å forlate Opec

Men ifølge Bloomberg bestrider De forente arabiske emirater-tjenestemenn planene.

  Publisert 3. mars 2023 kl. 15.31
  Oppdatert 3. mars 2023 klokken 17.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 329 ord
  Foto: Bloomberg

  De forente arabiske emirater skal nå ha en intern debatt om å forlate oljekartellet Opec. Det opplyser kilder til The Wall Street Journal.

  Ryktene senket oljeprisen ned så mye som 2,8 prosent. Ved 17.10-tiden fredag har den imidlertid bedret seg opp 0,3 prosent, til 84,99 dollar fatet. WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 78,61 dollar fatet.

  Nyheten gjorde også at hovedindeksen på Oslo Børs falt fra grønt til rødt terreng , men også den klarte å hente seg inn.

  Talspersoner for De forente arabiske emirater har ifølge Bloomberg nektet for at de har en plan om å forlate oljeorganisasjonen.

  Splittelsen vokser

  Dersom De forente arabiske emirater skulle forlate Opec, vil det ryste oljekartellet og undergrave dens makt i det globale oljemarkedet.

  Ifølge The Wall Street Journal er det splittelse på flere områder mellom De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Blant annet er det uenigheter om retningen av Jemen-krigen, i tillegg til at de konkurrerer om utenlandske investeringer og hvem som er stormakten i Persiabukten. Formelt er de allierte, men nå skal uenighetene mer synlige.

  Topplederne i begge land skal ha styrt unna hverandre med vilje, ifølge en tjenesteperson. Abu Dhabi arrangerte et toppmøte for ledere i Midtøsten i januar, der Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman glimret med sitt fravær. En måned før droppet emirater-topplederne et møte i Riyadh.

  Årelang diskusjon

  De forente arabiske emirater er gjennom Opec forpliktet til å produsere mindre olje enn de er i stand til, noe som gjør at de tjener mindre på oljen enn de kunne gjort. Ifølge avisen skal de lenge ha presset på for å få lov til å pumpe mer, noe Saudi-Arabia har sagt nei til.

  Ifølge emiratiske tjenestemenn skal landet ha diskutert å forlate Opec i åresvis, uten at noe handling har skjedd. Etter splittelsen med Saudi-Arabia skal imidlertid ideen ha blitt gjenopplivet.

  Emiratene var uenig med saudierne i oktober 2022, da den utvidede Opec+ bestemte seg for å redusere oljeproduksjonen for å støtte opp råoljeprisene. Offentlig skal landet ha støttet produksjonskuttet, men originalt ønsket de å pumpe mer, i tråd med USAs ønsker.