<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina vil øke bruken av kull

Drevet av hensyn for energisikkerhet, vil Kina øke bruken av kull i landets energiforsyningen.

Publisert 6. mars 2023 kl. 11.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
KINA VIL ØKE BRUKEN AV KULL: Kina er bekymret for energisikkerhet og høye energipriser og ser derfor til kull. Landet skal bygge flere kullkraftverk. Foto: Bloomberg

Kina vil øke bruken av kull i energiforsyningen sin for å forbedre påliteligheten og sikkerheten i landets energisystem, ifølge landets statlige planlegger, melder Reuters.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har fokuset på energisikkerhet aldri vært høyere. Høyere energipriser og mer uregulerbar kraft har gjort at flere land nå er bekymret for energisikkerheten.

Vil ha pålitelig kraft

Kina, verdens nest største økonomi, brukte kull til å generere 56,2 prosent av elektrisiteten sin i fjor, viser data fra National Bureau of Statistics. Landet har, i likhet med flere, økt bruken av naturgass og fornybar energi de siste årene, men med varierende produksjon fra uregulerbar kraft har politikerne måtte se til pålitelig og tilgjengelig kullkraft for å sikre landets strømbehov.

– Vi vil styrke kullkraftens grunnleggende støttefunksjon og samtidig ta skritt for å øke produksjonen av kull og opprettholde energisikkerheten, sa National Development and Reform Commission (NDRC) i en rapport til parlamentet.

Kina godkjente byggingen av ytterligere 106 gigawatt med kullkraftkapasitet i fjor, fire ganger mer enn året før og det høyeste siden 2015, drevet av hensyn for energisikkerheten.

Ifølge Li Shuo, en politisk rådgiver for Greenpeace Kina, står energisikkerhet fortsatt sterkt.

– Energisikkerhet-narrativet holder fortsatt koken. Dette har gitt drivkraft til Kinas kullsektor, som vi ser i den raske godkjennelsen av kullkraftverk over hele landet, sa Shuo.

I fjor førte høy sommertemperatur og tørke til at vannproduksjonen i landet sank. Dette er en av grunnene til at Kina nå styrker den grunnleggende støtten av kull i energiforsyningen og øker produksjonen, kommer det frem i rapporten til det årlige palamentmøtet.

Trenger ekstra kullkraft hvert år

Kina har siden 2017 hatt en kampanje for å erstatte gass med kull som en overgang for og oppnå karbonnøytralitet innen 2060. Denne kampanjen har nå blitt bremset. Bekymringer for energiunderskudd og høye gasspriser har gitt kull en enda større rolle i Kinas energiforsyning.

– Nye fornybare kilder har ikke klart å holde tritt med etterspørselen etter energi, som betyr at vi trenger ekstra kullkraft hvert år, sa David Fishman energikonsulent i Lantau Group.