<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ørsted blir med i havvindallianse

Østed blir med i Global Offshore Wind Alliance, som jobber mot å ha minst 380 GW offshore vindkapasitet bygget globalt innen 2030.

    Publisert 6. mars 2023 kl. 11.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 324 ord
    I VINDEN: Ørsted ønsker å fremskynde utbyggingen av havvindparker.  Foto: Ørsted

    Det danske energiselskapet Ørsted, som er en av verdens ledende selskaper innen etablering av havvindmølleparker, har sluttet seg til Global Offshore Wind Alliance i håp om å (GOWA) for å støtte en raskere distribusjon av havvind.

    GOWA er en ny global organisasjon som samler myndigheter, privat sektor, internasjonale organisasjoner og andre interessenter for å øke farten på utviklingen og utplasseringen av offshore vindkraft. Alliansen ble lansert i fjor på COP27, klimatoppmøtet som ble arrangert i Egypt i fjor, av International Renewable Energy Agency (IRENA), Global Wind Energy Council (GWEC) og den danske regjeringen. Ørsted blir det første energiselskapet som blir med i alliansen. 

    Ønsker å fremskynde utbyggingen

    – I dag tar det ofte lengre tid å planlegge enn å bygge en havvindpark. Myndigheter og privat sektor må samarbeide for å skape et mulig reguleringsmiljø og effektivisere tillatelsesprosesser, sier Ørsteds konsernsjef Mads Nipper. 

    Nipper mener at gjennom GOWA blir det muligheter for land og myndigheter å dele lærdom og beste praksis innen havvind og dermed spare verdifull tid ved å fremskynde den globale utbyggingen av havvind. 

    – Gjennom GOWA kan vi fremskynde offshore vinddistribusjon og hjelpe fremvoksende markeder med en god start, sier han. 

    GOWA medlemsland inkluderer Australia, Belgia, Colombia, Danmark, Tyskland, Irland, Japan, Nederland, Norge, Portugal, Spania, Saint Lucia, Storbritannia og USA, og flere land forventes å registrere seg.

    Uoppfylte potensial

    Ifølge prognoser fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og IRENA vil det være behov for 2.000 GW installert havvindkapasitet innen 2050 for å holde 1,5-gradersmålet innen rekkevidde og oppnå netto nullutslipp innen 2050. 

    En annen analyse fra Verdensbanken, basert på The Global Wind Atlas, fant mer enn 71.000 GW med teknisk utvinnbare vindressurser til havs over hele verden. Til tross for dette var den globale installerte vindkapasiteten til havs på bare 57 GW i 2021.

    Ved å bli med i GOWA ønsker Ørsted å bidra best mulig til å oppfylle alliansens ambisjon om å se minst 380 GW offshore vindkapasitet bygget innen 2030 og en installert kapasitetsøkning på minst 70 GW per år fra 2030.