<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordoverskudd for Saudi Aramco

Oljegiganten økte overskuddet med 46 prosent i fjor, til 161,1 milliarder dollar. 

    Publisert 12. mars 2023 kl. 09.59
    Oppdatert 12. mars 2023 klokken 10.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    SORT GULL: Saudi Aramco pumpet opp mer olje til priser som ikke har vært sett siden finanskrisen i fjor. Foto: Bloomberg

    Søndag kunne verdens største energiselskap Saudi Aramco melde inn et rekordstort resultat etter skatt, på 161,1 milliarder dollar, drøyt 1,7 billioner kroner, i 2022. Det tilsvarer et norsk statsbudsjett. 

    Rekordresultatet kommer etter at araberne fikk et resultat på 110 milliarder dollar – i underkant av 1.200 milliarder kroner – året før. En resultatvekst på 46 prosent. 

    Den statseide oljegiganten følger i sporene til andre energikjemper som BP, Shell, Exxon Mobil og Chevron som meldte om store eller rekordstore overskudd i februar, skriver Reuters. 

    Frykter underinvestering

    Selskapet gir selv æren for rekordoverskuddet til økte priser på råolje, større volum, samt bedre marginer innen oljeraffinering. 

    BEKYMRET: Aramcos konsernsjef Amin Nasser sier han er redd for at underinvestering i sektoren kan føre til høyere energipriser. Foto: Bloomberg

    Oljeprisen svingte voldsomt i 2022. Etter Russlands angrep på Ukraina spratt prisen på brentolje opp til 139,13 dollar fatet, som var høyeste nivået siden finanskrisen i 2008, før den falt tilbake på grunn av nedstengning og svakere etterspørsel i Kina. 

    «Gitt at vi forventer at olje og gass vil forbli essensielle i overskuelig fremtid, er risikoen for underinvestering i vår industri reell – inkludert å bidra til høyere energipriser,» skriver konsernsjef Amin Nasser resultatrapporten. 

    Ifølge Reuters økte Aramcos kapitalutgifter med 18 prosent i fjor til 37,6 milliarder dollar, og selskapet forventer at årets utgifter vil lande på mellom 45 og 55 milliarder dollar. 

    Oljekjempen har bestemt seg for å utbetale utbytte på 19,5 milliarder dollar for fjerde kvartal, en økning på 4 prosent fra kvartalet før. I tillegg har styret også anbefalt å utstede bonusaksjer, hvor kvalifiserte aksjonærer mottar én aksje for hver tiende aksje som eies.