<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik eksporterer Russland diesel til Saudi-Arabia

Benytter seg av skip til skip-overføringer for å øke eksportvolumet på diesel – som Saudi-Arabia med enkle grep kan videreselge.

Publisert 12. mars 2023 kl. 22.32
Oppdatert 12. mars 2023 klokken 22.39
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
EMBARGOTRIKS: Russland eksporterer nå sin diesel ut i verden via Saudi-Arabia. FOTO:NTB

Russland har økt sin eksport av diesel til Saudi-Arabia, skriver Reuters.

For å øke eksportmengden er russiske skip til skip-overføringer gått betraktelig opp, viser fraktdata fra Refinitiv.

Ved å benytte seg at skip til skip-overføringer korter Russland ned lengden på rutene for sine tankskip på vei til Afrika og Asia etter at Russland ble satt under eksportsanksjoner av EU.

Ifølge transportdata fra Refinitiv ble to laster med diesel, lastet opp ved Primosrkhavnene i Østersjøen, og underveis lastet over til et tankskip på vei til Ras Tanura i Saudi-Arabia.

Også en last med diesel som kom fra Tuapse i Svartehavet ble underveis lastet om til et tankskip på vei til Jizan i Saudi-Arabia. 

Begge omlastingene skjedde ifølge Reuters nær den greske havnen Kalamata.

Russland startet sin dieseleksport til Saudi-Arabia for fullt forrige måned, etter at EUs embargo på sjøbårne oljeprodukter slo inn den 5. februar.

Ifølge bransjekilder Reuters har pratet med, kan Saudi-Arabia eksportere deler av den russiske dieselen til andre land etter litt raffinering.

Finansavisen har tidligere skrevet om hvordan Russland eksporterer olje via India for å omgå vestens sanksjoner.