<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland sender alt til Asia

Russland sender omtrent all oljen til land i Asia og inntekten til Putin på oljeeksport har økt.

Publisert 13. mars 2023 kl. 15.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
EKPORTINNTEKTENE TIL PUTIN ØKER: Russland sender mer olje til Asia og inntektene øker. Foto: Dreamstime

Russlands eksport av råolje via sjøveien økte forrige uke, der India nå tar større andeler av landets eksport fra Stillehavskysten etter at europeiske land innførte en embargo, ifølge Bloomberg.

I løpet av syv dager frem til 10. mars økte Russlands eksport med 40 prosent sammenlignet med forrige uke, til 3,33 millioner fat pr. dag. Gjennomsnittet for de fire siste ukene økte også. Det har ikke vært noen åpenbar nedgang i Russlands eksport  sjøveien siden landets invasjon av Ukraina for over et år siden, selv om det kan ha vært en total nedgang i strømmene fordi tankere nå tar med seg noe av oljen som tidligere ble sendt til Europa gjennom Druzhba-rørledningen.

Så langt er det ingen tegn på at eksporten påvirkes av produksjonskuttet på 500.000 fat pr. dag som Russland sa de ville gjennomføre i mars.

India tar ledelsen

India har overgått Kina som den største kjøperen av russisk sjøbåren råolje siden begynnelsen av november, og har fortsatt å kjøpe mer enn nabolandet siden den gang. India vil ikke bryte pristaket på 60 dollar pr. fat som er pålagt av vesten, ifølge personer kjent med saken, melder Bloomberg.

Den samlede mengden råolje på skip på vei til Kina og India, samt mindre mengder til Tyrkia og mengder på skip som ennå ikke har vist en endelig destinasjon, økte igjen i de siste fire ukene og nådde en gjennomsnittlig mengde på 3,28 millioner fat pr. dag, og satte dermed en ny rekord. Mønstre tyder på at skip som enda ikke har vist en endelig destinasjon vil ende opp i India.

Russlands sjøbårne eksport av råolje til europeiske land holdt seg stabil på 83.000 fat pr. dag i perioden fra 10. februar til 10. mars, med Bulgaria som eneste destinasjon, ifølge Bloomberg.

Eksportinntekter stiger

Inntektene til Putin fra eksport på olje økte med 5 millioner dollar til 45 millioner dollar i løpet av de syv dagene fram til 10. mars, mens gjennomsnittsinntekten siste fire uker økte med 2 millioner dollar til 43 millioner dollar.