<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian Hydrogen inn i dansk samarbeid

Norwegian Hydrogen går sammen med en dansk seriegründer for å produsere grønt hydrogen. Sluttproduktet skal være flytende biogass til nordeuropeiske kunder.

    Publisert 16. mars 2023 kl. 10.35
    Oppdatert 16. mars 2023 klokken 13.15
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 510 ord
    SATSER I DANMARK: Norwegian Hydrogen inngår i et dansk joint venture som heter Grøn Brint. Foreløpig er det investert 25 millioner kroner i prosjektet. FOTO: NORWEGIAN HYDROGEN

    Den danske seriegründeren Jens Peter Lunden eier både vindparker og biogassanlegg. I rundt to år har han vært på jakt etter en hydrogenpartner, og nå har valget falt på Norwegian Hydrogen. 

    – Vi etablerere et 50/50-joint venture som heter Grøn Brint. Hydrogen heter brint på dansk, sier adm. direktør Jens Berge i Norwegian Hydrogen.

    – Vi skal produsere hydrogen i dette felleseide selskapet, og det skal primært brukes til å produsere flytende biogass som skal selges videre til det nordeuropeiske markedet. Vi er ikke med i prosessen med å produsere flytende biogass. Vi skal bare produsere hydrogenet, fortsetter han.

    FLERE LAND: Adm. direktør Jens Berge i Norwegian Hydrogen har prosjekter gående i Norge, Sverige, Danmark og Finland. FOTO: Norwegian Hydrogen

    Elektrolysørene som kreves for å produsere det grønne hydrogenet skal leveres av det tyske selskapet H-Tec Systems.

    Har flere prosjekter

    I første omgang skal det installeres et produksjonsanlegg til 50 millioner kroner i Hjørring, langt nord på Jylland. Kraften som trengs til hydrogenproduksjonen skal komme fra vindkraft. Deretter er meningen å skalere opp produksjonen to til fire ganger på dette stedet.

    Det betyr at de samlede investeringene blir på mellom 100 og 200 millioner kroner, der Norwegian Hydrogen skal stå for halvparten.

    – Når dette er gjort har vi planer om å gjøre tilsvarende prosjekter andre steder, og da først og fremst i Danmark. Men er mulig at vi etter hvert vil gjøre tilsvarende prosjekter også i Norge og andre deler av Norden, sier Berge. 

    – Noen av de andre prosjektene vi ser på har et større potensial enn dette første, fortsetter han.

    Betydelig kapitalbehov

    – Hvordan finansierer dere denne veksten?

    – Vi har de pengene som kreves til denne og diverse andre investeringer vi nylig har foretatt. Men det ligger i kortene at vi i løpet av året vil hente inn betydelig mer kapital for å finansiere alle prosjektene vi nå har gående, sier Berge.

    I fjor sommer skrev Finansavisen at japanske Mitsui hadde investert 70 millioner kroner i en kapitalutvidelse som priset Norwegian Hydrogen til 380 millioner kroner, før penger. Mitsui ble da selskapets nest største eier med en eierandel på rundt 15 prosent.

    Flakk Gruppen er selskapets største aksjonær med 21,7 prosent av aksjene. Hydrogenselskapet Hexagon Purus, Hofseth International og Tafjord Kraftproduksjon er også på eiersiden i Norwegian Hydrogen.

    I fjor skrev vi også at Norwegian Hydrogen bygger en hydrogenfabrikk i Hellesylt til 100 millioner kroner. Hydrogenet herfra skal gå til å avkarbonisere trafikken i Geirangerfjorden.

    – Det tar tid å bygge opp en effektiv verdikjede for grønt hydrogen, men vi kan ikke sitte på gjerdet å vente på at andre gjør den jobben. Er det noe verden og Europa trenger mye av i årene fremover, så er det hydrogen. Vi har nå prosjekter og ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Finland, sier Berge.