<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svartebørs for spillolje

Finnene har blitt dårligere på å levere inn spillolje til gjenvinning – eller blitt bedre på å selge den svart. Myndighetene er urolige over situasjonen.

Publisert 17. mars 2023 kl. 12.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 122 ord

I fjor ble det gjenvunnet 1,5 millioner liter spillolje mindre enn tidligere, melder Finlands miljødepartement i en pressemelding. Frykten er at energikrisen har skapt en svartebørs for spillolje, skriver svenske Yle.

Spillolje blir brukt i blant annet industrien og landbruket, i tillegg til på bilverksteder. Ifølge finsk lov skal de som bruker oljen sørge for at den blir gjenvunnet. Lagring, salg eller brenning av spillolje er ulovlig uten en særlig tillatelse.

Men de økte energiprisene gjør at oljen i økende grad blir nettopp brent i stedet for å bli gjenvunnet – og at den selges på brukthandelnettsteder.

Oljen kan være skadelig dersom den havner i naturen. Selv små mengder kan skade jord og grunnvann, og dersom oljen brennes feil, kan tungmetaller og kreftframkallende partikler frigjøres.

(©NTB)