<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nkom starter tilsynssak

Nkom har besluttet å starte tilsynssak mot ladeselskapet Easee.

Publisert 17. mars 2023 kl. 14.17
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 14.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 285 ord
EASEE: Trygg eller ikke helt trygg - det synes å være spørsmålet. Foto: Tommy Ellingsen/Easee

Det svenske Elsäkerhetsverket har vedtatt et omsetningsforbud i Sverige for to elbilladere fra den norske produsenten Easee. Nkom har besluttet å starte tilsynssak mot selskapet, og vil også kontrollere flere ladestasjoner på det norske markedet. Tilsynet vil skje i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), remgår det av en Nkom-melding fredag.

— Vi prioriterer å arbeide så raskt som mulig med denne saken, og vi vil starte med å gå grundig inn i vedtaket til Elsäkerhetsverket og all tilhørende dokumentasjon. I tillegg vil vi se om det finnes ytterligere dokumentasjon som er relevant for saken og Easee vil få anledning til å legge frem informasjon de ønsker. Resultatet fra gjennomgangen vil legge premissene for videre oppfølging, sier John-Eivind Velure som er avdelingsdirektør i Nkom.

I tillegg til kontroll av Easee-ladestasjoner vil vi også kontrollere andre ladestasjoner med betydelig omsetning i det norske markedet. Dette arbeidet vil også starte umiddelbart, men på grunn av omfang og kompleksitet kan selve saksutredningen tidligst være ferdig i august, med etterfølgende saksbehandling av de enkelte sakene.

Easee fremholder at det ikke er noen tvil rundt laderne, at de er helt trygge og alle kunder kan lade trygt. Easee har også anket vedtaket fra Elsäkerhetsverket om salgsforbud i Sverige, som også innebærer at selskapet må utbedre mangler ved allerede installerte ladestasjoner i landet.

«Easee har integrert jordfeilvern i tråd med de sikkerhetskrav som stilles. Dette beskytter mot både AC- og DC-feil. Vernet testes automatisk mellom hver ladeøkt og minst en gang i døgnet. Dette er et tillatt alternativ for likestrømsjordfeilvern, og sikkerheten vår er grundig dokumentert», hevdet selskapet i en pressemelding torsdag.

Salgsforbudet i Sverige får nå konsekvenser for ansatte, salgspartnere og produksjonspartnere. Easee informerte fredag morgen om at ansatte vil bli permittert.

(TDN Direkt / FA)