<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Refinansieringen i boks

PGS har plassert et nytt obligasjonslån på 450 millioner dollar til 13,5 prosent rente. Dermed er seismikkselskapet i havn med refinansieringen.

Publisert 17. mars 2023 kl. 16.45
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 17.45
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
HAR REFINANSIERT: PGS og konsernsjef Rune Olav Pedersen har refinansiert gjeld. Foto: Eivind Yggeseth

PGS har utstedt et nytt sikret obligasjonslån på 450 millioner dollar, rundt 4,8 milliarder kroner.  Lånet har en fast kupongrente på 13,5 prosent og en løpetid på fire år.

Pengene, sammen med kontanter på bok, vil brukes til å betale ned 600 millioner kroner av et eksisterende lån med utløp i mars 2024. Transaksjonen ventes ferdigstilt i slutten av mars.

«Seismikkmarkedet er i sterk bedring etter at flere år med underinvesteringer i leting og produksjon av olje og gass, kombinert med en betydelig endret energisikkerhetssituasjon, har bidratt til en sterk økning i leteinvesteringene,» skriver PGS i en børsmelding fredag ettermiddag.

Høyere rente

Med utstedelse av obligasjonslånet, er seismikkselskapet i mål med denne rundens refinansiering, som altså ble avsluttet i en urolig periode i verdens kapitalmarkeder.

Ifølge en investorpresentasjon fra tilretteleggeren Pareto Securities ble renten på obligasjonen indikert til 12 prosent i forrige uke. Markedsaktører Finansavisen var i kontakt med indikerte imidlertid en rente på mellom 13 og 13,5 prosent.

«Transaksjonen bedrer selskapets gjeldsprofil betydelig, samtidig som det gir PGS fleksibilitet til å redusere gjelden ytterligere uten å pådra seg for store kostnader,» skriver selskapet i fredagens melding. 

Selskapet opplyser videre i meldingen at de samlede rentekostnadene uansett vil bli redusert som følge av at selskapet får betydelig mindre gjeld. Samtidig vil renten på den gjenværende delen av terminlånet på 138 millioner dollar bli redusert med rundt 1 prosent som følge av bedre kredittrating og lavere gjeldsgrad.