<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank spår vill vekst i fornybart

Storbanken HSBC ser en attraktiv inngang i fornybaraksjer og har tatt opp analysedekning på tolv energiganter.

Publisert 18. mars 2023 kl. 09.11
Oppdatert 18. mars 2023 klokken 10.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
VEKST I FORNYBART: HSBC mener man vil se stor vekst i fornybar energi fremover og anbefaler mange nye aksjer. Her er en vindpark til en av meglerhusets favoritter, danske Ørsted, avbildet. Foto: Ørsted

I lys av høyere målsetninger knyttet til energisikkerhet fra myndighetshold ser HCBS nå muligheter i aksjemarkedet i selskaper som skal bidra til overgangen til alternative og fornybare energikilder.

Storbanken tar opp dekning på i alt 12 børsnoterte energigiganter.

Toppvalget er Enel og tyske RWE, men NextEra, Iberdrola, Ørsted, EDP og Encavis får også kjøpsanbefalinger. Endesa, E.ON, Acciona Energia, Snam, Terna og Engie blir satt til hold. Norske selskaper som Scatec og Nel glimter altså med sitt fravær på listen.

I HSBCs prognoser antas det at Europa vil overgå den satte 2030-målsetningen om kapasitet innen vind og sol på henholdsvis 500 gigawatt (GW) og 600 GW. Analytikerne mener andelen fornybar energi vil stige til rundt 72 prosent av energimiksen innen 2030.

Sammen med atomkraft vil dette bringe energi som er generert med nullutslipp til 89 prosent innen 2030. Etterspørselen etter elektrisitet vil mer enn doble seg innen 2050 og Europa vil bli et nullutslippsamfunn innen 2038.

Viktig USA-marked

USA er et nøkkelmarked for europeiske fornybarselskaper, og markedet over dammen har gått av skaftet. Støtteordninger fra amerikanske myndigheter, slik som den gigantiske pakken Inflation Reduction Act (IRA) har bidratt sterkt til veksten.

HCBS beregner at USA vil stå for 40 prosent av investeringene til europeiske utviklere de neste tre årene.

Alt kommer imidlertid ikke til å gå knirkefritt.

«Selv om retningen er klar vil det alltid være perioder og markeder som møter utfordringer. Det er også sterk konkurranse med mange nye aktører. Dette inkluderer boligeiere, selskaper, statlige prosjekter, store og små uavhengige kraftprodusenter, finansielle aktører samt olje- og gasselskaper», skriver HSBC.

Dansk gigant

Ett av selskapene som blir stemplet med kjøpsanbefaling er den danske verdensledende vindutvikleren Ørsted. Kursmålet settes til 729 danske kroner, hvilket er en oppside på 17 prosent. Ørsted har møtt på motvind det siste året fra inflasjon, økte kostnader og skuffende auksjonsrunder samt utsettelser.

Dette er dog ikke strukturelle problemer, og HSBC mener det at Ørsted taper auksjonsrunder er et positivt tegn på disiplin.

DNB Markets tok nylig opp dekning på Ørsted, men med en soleklar salgsanbefaling.

«Man har sett en vridning i markedet for spesielt offshore vind, med økte renter, økt konkurranse, inflasjon og utfordringer i verdikjeden som rett og slett har gjort vekst mye mindre lønnsomt», sa analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo i DNB Markets til Finansavisen.