<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeekspert spår vending

Oljeprisen hadde sin verste uke på tre måneder og traff sitt laveste siden desember 2021. Analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank mener den skal opp, men ikke med det første.

Publisert 18. mars 2023 kl. 09.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
OLJEPRISEN HAR FALT: Oljeprisen har rast i kjølvannet av markedsuroen. Her fra en oljerigg i Skottland. Foto: Bloomberg

Uroen i aksjemarkedet denne uken smittet over på oljeprisen. Et fat Nordsjøolje var helt nede på 72 dollar, det laveste prisnivået siden desember 2021. Med et fall på nesten 12 prosent hadde oljeprisen sitt største ukentlige fall på tre måneder.

Den tyske storbanken Commerzbank mener fallet er overdrevent og drevet av spekulative investorer. Det påpeker at dog at tilbudet av olje i markedet er høyere enn kun for få måneder siden, og at både det internasjonale energibyrået og OPEC oppjusterte sine anslag for tilbudet fra Russland denne uken. I sommer vil ting imidlertid snu.

Spår oppgang i andre halvår

Takket være en markant økning i etterspørselen venter Commerzbank at oljemarkedet vil være i underskudd i andre halvår.

For det første har energiministeren i Saudi-Arabia, Abdulaziz bin Salman Al Saud, understreket at landet vil overholde produksjonskvotene i Opec til slutten av året. Nylig møtte han Russlands visestatsminister Alexandr Novak, og trolig ble det diskutert måter å stabilisere prisen på, mener analytikerne.

Det er i tillegg ventet at etterspørselen fra Kina gradvis vil ta seg opp. Sist men ikke minst, så er den nåværende oljeprisen på et nivå som kan få myndighetene i USA til å fylle opp sine strategiske oljereserver, som har falt til sitt laveste på 40 år.

Dette vil støtte oljeprisen uten at Opec og samarbeidslandene trenger å intervenere. Selv om mye tilsier at oljeprisen vil begynne å stige igjen, vil sentimentet i det bredere finansmarkedet  fortsette å sette retningen for oljeprisen på kort sikt, ifølge Commerzbank.