<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia lastet opp med russisk diesel

Saudi-Arabia har importert nesten 2,5 millioner fat med diesel gjennom de ti første dagene i mars. Det er rekordmengder. 

  Publisert 18. mars 2023 kl. 14.59
  Oppdatert 18. mars 2023 klokken 19.49
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 181 ord
  ØKER EKSPORTEN: Russland eksporterer enorme mengder diesel til Saudi-Arabia. Foto: NTB

  Saudi-Arabia er et land som er rikt på råolje, men likevel importerte det nesten 2,5 millioner fat med diesel fra Russland de første ti dagene i mars, langt mer enn på noen annen tid i løpet av de siste seks årene, ifølge Kpler-data samlet inn av Bloomberg.

  Russland begynte å eksportere diesel til Saudi-Arabia, sin allierte i OPEC+, i februar, etter at Moskvas viktigste eksportutgang for drivstoff, EU, innførte et embargo på sjøbasert import av russiske oljeprodukter den 5. februar. 

  Ifølge markedsaktører som snakket med Reuters, kan saudierne eksportere en del av den russiske dieselen til andre land etter noe raffinering.

  – Det er en lønnsom handel, sa Eugene Lindell, leder for raffinerte produkter hos konsulentfirmaet Facts Global Energy, og fortsetter:

  – Det er også bra for Russland, fordi det betyr at de ikke trenger å kutte produksjonen i raffineriene..

  Før EU-embargoen på russiske petroleumprodukter begynte Russland å omdirigere sin eksport til Nord-Afrika og Asia. Europa økte på samme tid importen av diesel fra Midtøsten og Asia for å kompensere for tapet av russiske fat. Før embargoen importerte Europa rundt 600.000 fat med diesel om dagen.