<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Okea kjøper andel i Statfjord-feltet fra Equinor

Prislappen er på 2,35 milliarder kroner, i tillegg til at det kan bli betalinger fra realiserte olje- og gasspriser.

    Publisert 20. mars 2023 kl. 07.05
    Oppdatert 20. mars 2023 klokken 07.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 426 ord
    Statfjord B-plattformen i Nordsjøen. Foto: Rune Meyer Amundsen/Equinor

    Equinor har inngått en avtale om å selge en andel på 28 prosent i PL037 (Statfjord-området) til Okea med virkningsdato 1. januar 2023.

    Det samlede vederlaget er på 220 millioner dollar, tilsvarende 2,35 milliarder kroner. I tillegg får Equinor et betinget betalingselement basert på olje- og gasspriser over en treårsperiode.

    – Med denne transaksjonen fortsetter vi å optimalisere vår olje- og gassportefølje, og ønsker en industriell aktør med senfase-kompetanse velkommen inn i Statfjord-partnerskapet. Dette vil bidra til diversifisering og høy verdiskaping fra Statfjord-området i årene som kommer, sier Camilla Salthe, direktør for levetidsforlengelse for felt, FLX, i Equinor.

    Kjøpet legger til produksjon i 2023 på 13.000-15.000 fat oljeekvivalenter pr. dag for Okea, og ventes stige til 16.000-20.000 fat pr. dag neste år.

    Eldre felt

    Siden produksjonsstart i 1979 har Statfjord produsert mer enn 5,1 milliarder fat oljeekvivalenter og skapt bruttoinntekter på over 1.675 milliarder kroner.

    – Vi har fortsatt store forventninger til Statfjord, og ved å utvikle nye måter å jobbe på tar vi sikte på å forlenge levetiden på feltet frem mot 2040 og redusere utslippene med 50 prosent innen 2030, sier Salthe.

    Gjennomføring av transaksjonen er betinget vanlig myndighetsgodkjenning, og forventes gjennomført i fjerde kvartal 2023. Ifølge Okea er det ikke behov for ny finansiering for transaksjonen, ettersom majoriteten av kjøpsprisen basert på gjeldende terminpriser dekkes av kontantstrømmer fra eiendelene.

    – Gjennom dette oppkjøpet øker vi produksjonen til godt over 40.000 fat oljeekvalienter i 2024, nesten tre ganger høyere enn produksjonen på tidspunktet for lansering av vår vekststrategi høsten 2021. I tillegg diversifiserer vi vår aktivabase ytterligere uten behov for ny finansiering, sier adm. direktør Svein Liknes i Okea.

    Okea tar over 23,9 prosent i Statfjord Unit, 28 prosent i Statfjord Nord, 14 prosent i Statfjord Øst Unit og 15,4 prosent i Sygna Unit, opplyses det.

    Øker oljeproduksjonen

    Netto 2P-reserver er på 41 millioner fat oljeekvivalent og netto 2C-ressurser på 8 millioner fat. Ytterligere oppsidevolumpotensial anslås til netto 14 millioner fat.

    Equinor har ansvaret for 100 prosent av OKEAs andel av totalen for avviklingskostnader knyttet til Statfjord A, mens OKEA er ansvarlig for sin andel av kostnadene knyttet til avvikling av Statfjord B og C. Equinor beholder imidlertid ansvaret for avvikling kostnader knyttet til eventuell hel eller delvis fjerning av strukturene på Statfjord B og C, dersom det skulle være nødvendig, skriver TDN Direkt.

    I desember 2021 inngikk Equinor en avtale med Spirit Energy om kjøp av selskapets andeler i Statfjord-området. Kjøpet resulterte i at Equinor hadde en eierandel på 78,6 prosent i Statfjord Unit, mens Vår Energi hadde den gjenværende andelen. 

    Etter transaksjonen med OKEA vil Equinor ha en en eierandel på 54,7 prosent og forblir operatør for Statfjord-feltet.