<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økt frykt sender oljeprisen ned over 3 prosent

Goldman Sachs nedjusterer sine oljepris-prognoser etter bankuroen som har herjet.

Publisert 20. mars 2023 kl. 08.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 306 ord
Foto: Ivan Kverme

Oljeprisene var relativt stabile over helgen, men mandag morgen har fallet tiltatt.

Brent-oljen er mandag morgen ned 3,1 prosent til 70,68 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 3 prosent til 64,72 dollar fatet.

Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 72,33 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag. Det gir en prisdifferanse på vel 1,65 dollar.

Frykter dempet oljeetterspørsel

Bekymringer for at økt risiko i den globale banksektoren kan føre til en resesjon og dempe oljeetterspørselen står bak fallet, skriver TDN Direkt. I tillegg styrker dollaren seg fortsatt.

– Markedsfokuset er på gjeldende volatilitet i banksektoren og potensialet for ytterligere renteøkninger fra Fed, sier råvareanalytiker Baden Moore i National Australia Bank til Reuters.

Goldman Sachs, som har vært en av de mest «bullish» bankene på utsikter til oljeprisene, har nedjustert sin prisprognose etter bankuroen som har herjet, melder Bloomberg. Potensialet for en resesjon oppveier en økning i etterspørselen fra Kina, ifølge banken.

Goldmans analytikere ser nå at Brent-prisen når 94 dollar pr. fat for de neste tolv månedene, og 97 dollar pr. fat i andre halvdel av 2024, mot 100 dollar pr. fat tidligere.

«Oljeprisene har stupt tross den kinesiske etterspørselsboomen gitt bankstress, frykt for lavkonjunktur og en utvandring av investorstrømmer,» skriver banken i et notat datert 18. mars. 

«Historisk, etter slike arrdannelseshendelser, gjenopprettes posisjonering og priser bare gradvis, spesielt priser langt ut på kurven», skriver Goldman Sachs ifølge Bloomberg.

Venter rød børsåpning

Fall i oljeprisen og et bredt fall på Asia-børsene ventes å sette sitt preg på børsdagen i Oslo også. Oslo Børs ventes å åpne rett ned.

Analytiker i Nordnet, Roger Berntsen, tror Oslo Børs åpner ned 1,7 prosent, eller innenfor intervallet [-1,4, 2] prosent. Han sier frykten for en ny finanskrise spredte seg blant investorer forrige uke.

– Hvorvidt amerikanske og europeiske myndigheter sammen med sentralbankene klarer å hindre en videre eskalering er det store spørsmålet, sier analytikeren.

TDN Direkt/FA