<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland tar over som største oljeleverandør til Kina

Russland overtar plassen til Saudi-Arabia som største oljeeksportør til Kina i år.

Publisert 20. mars 2023 kl. 22.26
Oppdatert 20. mars 2023 klokken 22.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 150 ord
OVERTAR: Russland eksporterer stadig mer olje til Kina. Her representert ved president Vladimir Putin. FOTO: NTB

Russland overtok fra Kina som den største leverandøren av olje til Kina i januar og februar, med import av russisk råolje som nådde 1,94 millioner fat per dag, i følge Reuters.

Kinas import av russisk olje økte med 23,8 prosent sammenlignet med samme periode året før. Saudi-Arabia var Kinas største leverandør av råolje i 2022, foran Russland, med et gjennomsnitt på 1,75 millioner fat per dag.

I de seneste månedene har Kina kjøpt stadig mer russisk råolje etter Moskva rettet salget sitt mot asiatiske markeder etter vestlige embargoer og pristak på landets råolje og raffinerte petroleumsprodukter.

De uavhengige raffineriene i Kina, ofte referert til som «teapots», importerer en stor del av de russiske volumene og utnytter de store rabattene som Russland tilbyr til sine kunder. 

Kinas gjenåpning er forventet å dra opp farten på den globale økonomiske veksten, i følge OPECs månedlige oljemarkedsrapport (MOMR) denne uken, da det reviderte opp sin prognose for kinesisk oljeforbruk.