<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nedgangen er spekulativ

Oljeprisen har falt 13 prosent i mars. Markedsaktører mener fallet ikke er berettiget og spår sterk rekyl de kommende månedene.

Publisert 08:10 22. mars 2023
Oppdatert 08:27 22. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
BULL: Saudi Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud og Russlands energiminister Alexander Novak. Foto: Reuters

Et fat Brent-olje koster i skrivende stund 74,79 dollar, ned 0,8 prosent, mens WTI-oljen faller 0,8 prosent til 69,13 dollar pr. fat. Det er omtrent samme nivå som ved stengetid på Oslo Børs tirsdag, men er noe ned siden forrige sluttnotering etter at bransjetall i går kveld viste en lagerøkning i USA.

OPEC+, hedgefondforvaltere og investorer i olje har kalt den nylige nedgangen i oljeprisen «spekulativ» og mener at økende etterspørsel vil presse prisene til høyere nivåer i de kommende månedene, skriver Reuters. 

«Det er bekymring for at tilbudssiden kan bli rammet mer enn etterspørselen som følge av bankkrisen. Amerikansk skiferproduksjon er mest utsatt på grunn av strammere kredittbetingelser fra regionale amerikanske banker», skriver ANZ-analytikere i et notat, ifølge Reuters.

Overraskende tall

Råoljelagrene i USA steg med 3,3 millioner fat i forrige uke, ifølge den ukentlige undersøkelsen fra American Petroleum Institute. Konsensus innhentet av Reuters blant åtte analytikere ventet et lagertrekk på 1,6 millioner fat. 

Markedsaktørene avventer nå offisielle lagertall fra EIA for en bekreftelse på lagerøkningen, ifølge TDN Direkt. 

Ellers sa Russlands visestatsminister Alexander Novak, ifølge Bloomberg at Russland har besluttet å holde oljeproduksjonen på et redusert nivå gjennom juni, tatt i betraktning dagens markedssituasjon.

Russland sa forrige måned at landet vil redusere produksjonen av råolje med 500.000 fat pr. dag i mars som svar på vestlige energisanksjoner. Russland er i øyeblikket nær ved å gjøre dette planlagte kuttet og vil oppnå det målrettede produksjonsnivået i løpet av dager, sa Novak i en uttalelse, uten å gi noen ytterligere detaljer.