<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børstaperen Horisont Energi nedjusterer planene

– Vi gjør nå nødvendige endringer for å komme situasjonen i møte og ser frem til en avklaring frem mot sommeren, sier Horisont Energi-sjef Bjørgulf Haukelidsæter.

Publisert 22. mars 2023 kl. 17.25
Oppdatert 22. mars 2023 klokken 17.25
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
TØFFERE TIDER: Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, adm. direktør i Horent Energi, må foreta nedjusteringer i første utbyggingsfase av Barents Blue-prosjektet. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Onsdag ettermiddag har Horisont Energi gått ut med en prosjektoppdatering på Barents Blue-prosjektet. Selskapet understreker at kraftforsyning fra nettet i Nord-Norge er viktig for å ferdigstille anleggsdesignet og videreutviklingen av Barents Blue-prosjektet inn i FEED-fasen. 

Avslag

«Vår første søknad på 105 MW til Statnett ble avslått blant mange andre prosjekter tidligere i år på grunn av manglende kraftproduksjonskapasitet i Nord-Norges sentralnett. Det er også begrensninger i overføringskapasiteten, noe som gjør at en del av tildelingene er basert på vilkår, det vil si at de mister tilgangen ved større forstyrrelser i overføringsnettet», skriver Horisont Energi i en børsmelding.

Horisont Energi har samarbeidet tett med Lucerna (det lokale nettselskapet i Hammerfest) og Statnett for å sikre tilstrekkelig strømforsyning til Barents Blue-prosjektet. Avslaget var basert på en søknad for tre ammoniakk-tog med en total kraftmengde på 105 MW.

Nedjusteres

Horisont Energi har av ulike årsaker justert første utbyggingsfase av prosjektet fra to tog til et tog ammoniakkproduksjon, blant annet grunnet kraftmangelen i Nord-Norge, og vil derfor revidere søknaden og redusere kraftbehovet fra 105 MW til 35-45 MW.

– Et viktig element i for etableringen av Barents Blue prosjektet er sikker tilgang på elektrisk kraft. Vår første søknad om tildeling ble avslått sammen med flesteparten av de som søkte. Den siste tiden har vist at det er klare begrensninger på tildeling av ny kraft. Vi gjør nå nødvendige endringer for å komme situasjonen i møte og ser frem til en avklaring frem mot sommeren, sier Bjørgulf Haukelidsæter, adm. direktør i Horisont Energi.