<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nei til elektrifisering

    Publisert 23. mars 2023 kl. 20.00
    Oppdatert 26. mars 2023 klokken 10.58
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 378 ord
    Gassanlegget på Melkøya. Foto: NTB

    Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 24. mars 2023. 

    Debatten om gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest er tilsynelatende komplisert, og Equinor står mot andre næringsinteresser og flere partier. Så sent som sist helg vedtok Senterpartiet på sitt landsmøte at Melkøya ikke skal elektrifiseres med strøm fra land (partileder Trygve Slagsvold Vedum vil ha elektrifisering).

    Det er lett å overse denne debatten, men saken er i realiteten enkel, og bør interessere alle.

    Den gassen som kommer fra feltet Snøhvit til Melkøya, blir prosessert der, og det vil si at gassen gjøres flytende og eksporteres til hele verden. Denne prosesseringen krever store mengder kraft, og det skjer med gassen Equinor selv tar opp fra Snøhvit.

    Elektrifiserer man gassanlegget, må man hente strøm fra land, og den gassen som da ikke blir brukt på Melkøya, blir solgt til utlandet (som i dag).

    Poenget: CO2-utslippene går ned i Norge, men flyttes til andre land. Det ser pent ut i norsk statistikk, og Norge kan skryte av at utslippene går ned, mens de på verdensbasis forblir like store.

    Det er unektelig litt underlig at man skal bruke enorme summer og ta strøm fra land, når nettoeffekten på utslippene internasjonalt blir den samme.

    Et spesielt forhold er at tar man strøm fra land, kan det bety for lite strøm for annen virksomhet i Nord-Norge, eller andre må betale mer for elektrisiteten de må ha.

    Equinor og Melkøya vil «tappe» Nord-Norge for strøm fra nettet.

    Og, kanskje det viktigste: Det finnes jo et alternativ for Equinor. Utslippene kan fanges og lagres (CCS). Det er nettopp dette Norge skal satse på, ifølge næringsminister Jan Chr. Vestre (Ap).

    Hvis ikke Equinor, et av verdens rikeste og mest lønnsomme selskaper, skal benytte karbonfangst og lagring, hvem skal da ha viljen og økonomien?

    Equinors opplegg og plan er å investere 13 milliarder og satse på strøm fra land.

    Det betyr enorme strømmengder og trolig også krav om å bygge ut strømnettet (der kommer nok reinsamene inn også).

    I denne saken stiller vi oss bak Venstre, FrP og Rødt (hva Høyre mener er uklart for oss).

    Equinor kan bruke gassen selv, fange CO2-utslippene, og sannsynligvis spares det flere titalls milliarder kroner. For dyrt, hevder Equinor. Ikke for Equinor, sier vi.