<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Irak stanset oljeeksporten fra Kurdistan-regionen – DNO rammet

Publisert 27. mars 2023 kl. 07.22
Oppdatert 27. mars 2023 klokken 08.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
MÅ STANSE OLJELEVERANSER: DNO må stanse leveranser av olje til rørledningsnettet som frakter olje fra Kurdistan til Middelhavet. Her er DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani med adm. direktør Bjørn Dale i forgrunnen. Foto: Iván Kverme

 

DNO har fått instrukser fra de kurdiske regionale myndighetene i Irak (KRG) om å midlertidig stanse leveranser av olje til rørledningsnettet som går mellom Irak og Tyrkia til havnebyen Ceyhan. Ifølge en børsmelding fra DNO har Irak har vunnet en voldgiftssak mot Tyrkia og den nasjonale rørledningsoperatøren BOTAS som skal ha fraktet kurdisk olje uten godkjennelse fra myndighetene i Bagdad.

I mars begynte DNO å overføre olje fra feltene i Kurdistan til oljelagre, og disse kan har kapasitet til å ta imot flere dager med produksjon fra Tawke- og Peshkabir-feltene. Rundt 85 prosent av DNOs oljeproduksjon kommer fra Kurdistan.

Tror på enighet

Tyrkiske, irakiske og kurdiske myndigheter i samtaler for å komme til enighet som vil la oljeeksporten gjenopptas til Ceyhan, skriver DNO. Før nedstengningen stod rørledningen for 400.000 fat med kurdisk olje, og 70.000 fat med olje fra Irak til det globale oljemarkedet.

Ifølge Genel, som også har virksomhet i Kurdistan, er det tyrkiske myndigheter som har bedt om nedstengingen. Basert på offentlige uttalelser fra irakiske og kurdiske myndigheter mener oljeselskapet at den vil være midlertidig.

I Iraks favør

The International Chamber of Commerces International Court of Arbitration avgjorde Iraks favør torsdag, ifølge en melding fra det irakiske oljedepartementet.

Departementet «vil diskutere mekanismer for eksport av irakisk olje gjennom Tyrkias havn i Ceyhan med de berørte myndighetene i Kurdistan-regionen så vel som med Tyrkia, på en måte som garanterer at eksporten vil opprettholdes og internasjonale forpliktelser oppfylles», het det i en melding fra departementet lørdag, ifølge TDN Direkt.