<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi Aramco bygger raffineri i Kina

Saudi Aramco etablerer et joint venture med en statlig våpenprodusent i Kina, som skal bygge et oljeraffineri som kan foredle 300.000 fat olje pr. dag.

Publisert 27. mars 2023
Oppdatert 27. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
Article lead
lead
SER ØSTOVER: Konsernsjef Amin Nasser har signert en intensjonsavtale om å bygge et raffineri i Kina.  Foto: Bloomberg
SER ØSTOVER: Konsernsjef Amin Nasser har signert en intensjonsavtale om å bygge et raffineri i Kina.  Foto: Bloomberg

Verdens største energiselskap Saudi Aramco signerte søndag en avtale med kinesiske partnere om å opprette et oljeraffineri- og petrokjemisk prosjekt i det nordøstlige Kina. Prosjektet vil starte i 2026, og er ment for å hjelpe til med å dekke landets stadig økende etterspørsel etter drivstoff og kjemikalier, skriver Reuters. 

Prosjektet, som vil ligge i Panjin i Liaoning-provinsen, vil være arabernes andre store raffinering-petrokjemiske investering i Kina.

300.000 fat pr. dag

Aramco vil opprette en joint venture sammen med sine kinesiske partner Panjin Xicheng Industrial Group, som skal bygge og drifte komplekset. Når prosjektet er klart skal det kunne ta unna 300.000 fat med råolje pr. dag, i tillegg til en årlig produksjonskapasitet på 1,65 millioner tonn etylen og 2 millioner tonn paraxylen.

I henhold til avtalen skal Aramco levere opptil 210.000 fat pr. dag med råolje til anlegget. 

Det er ventet at prosjektet vil komme på rundt 83,7 millioner yuan, nærmere 128 millioner kroner.

Den statseide kinesiske produsenten av militærutstyr Norinco Group vil ha en eierandel på 51 prosent, mens Aramco og Panjin Xincheng vil eie på henholdsvis 30 prosent og 19 prosent.

I en annen melding søndag kom det frem at Aramco har inngått en intensjonsavtale med provinsen Guangdong om å utforske samarbeid innen ulike sektorer. Provinsen, som er den største regionale økonomien i «Midtens rike», har fra før av klart å lokke til seg store selskaper som Exxon Mobil og BASF, som hver for seg bygger store petrokjemiske komplekser i regionen, skriver Reuters.